b

29.9.04

Bílá čapka a Zelený Raoul

Před několika dny jsme řešili otázku rozpoznávání geeků. Pojďme se se k tomuto tématu dnes opět vrátit. Jeden z našich čtenářů nás totiž upozornil na zajímavý poznávací znak : bílou čapku s chladičem (a to vše na solární pohon).

Léto je ale za námi a s ním klesá potřeba chlazení. A tak jako další výrazný znak přichází na řadu Zelený Raoul v MMS vydání. Není přece možné, aby se milovník Zeleného Raoula vydal do ulic bez svého oblíbeného hrdiny v kapse. MMS verze je k dostání u Eurotelu a cena aktuální kapitoly je 23.71 Kč plus DPH. Bohužel si vůbec v Geeklandii nevíme rady jak určit, vzhledem k častým změnám sazeb DPH, která verze je levnější. Celé vydání Reflexu totiž pořídíme u stánku za 25 Kč.

Číst Zeleného Raoula na papíře je sice pohodlnější, ale v mobilu je to o to více „geeky“. Přesto asi zůstaneme u papírové verze. Musí nám v mobilu přece zůstat místo na Rychlé Šípy.


PS. Byl Jan Tleskač někdy v Paříži? Je ze Stínadel vidět Eifelovka? Kdo je John Galt?

Pátek, 3. září 2004

Byl to obyčejný pátek, pátek jako každý jiný. Přesto vejde pátek 3. září 2004 navždy do dějin Geeklandie. Je to den, kdy jsme přestali používat Internet Explorer. Rozhodnutí, které se zdálo nemyslitelné a a téměř nesmyslné před několika málo měsíci, se stalo realitou.

To, co se zdálo být neodvolatelně zašito do nitra operačního systému, předmět dlouhodobých právních sporů, platforma dominance z Redmondu, zmizelo jak pára nad hrncem. A překvapivě tady nikomu nechybí. Vůbec nikomu. Byl to prostě pátek jako každý jiný.

28.9.04

Listárna Geeklandie

Pozorný čtenář nás upozornil na důležité opomenutí: „Pokud si pamatuju, tak letiště na tuto noční můru pamatuje, a to tak, že dává místo těchto informací odkaz na to, že informace je možné nalézt také na wap.csl.cz :)”.

Odpověď Geeklandie: “Milý čtenáři, toto řešení můžeme přirovnat k situaci, kdy televize přeruší vysílání každých 10 vteřin oznámením, že pořad je možné též poslouchat v rádiu. I když možná existují stanice, kde bychom to ocenili, obecně nám to moc smyslu nedává.”

V Geeklandii preferujeme při cestování (kdy většinou pospícháme) model “push” než “pull”. Pro rezervace používáme system Orbitz, kde jsou všechny naše cestovní plány a preference. A tak dvě hodiny před odletem zazvoní telefon a v něm nám příjemný hlas oznámí, že let “BA213” letí “on time” z “Gate E7”. Místo prohledávání TELETEXTu nebo WAPu (pull) stačí pouze přijmout hovor (push).

PS. Tak jsme dnes naštívili wap.csl.cz. Uživatel se tam sice dozví, že let se právě odbavuje. Už se ale nedozví, kde se odbavuje a z jaké “stojánky“ odlétá. Tady musíme citovat Cimrmana: „Bohužel právě tyhle věci lidi nejvíc zajímají...”

PPS. Pořád nám nejde z hlavy komu je určena odletová informace na TELETEXTu. Že by uživatelům přenosných LCD televizorů?

Svatý Václav a Tour Eiffel

Díky svátku svatého Václava máme v Česku prodloužený víkend, který se dá využít k cestám do světa.

A tak byla Paříž o víkendu plná českých autobusů. Eifelovce vládla čeština a my jsme si tam připadali jak na výletě na Petřín. Jen výhled byl jiný.

27.9.04

MyMusic/iPod/Favorites

Frank Zappa - Läther
B.B. King - Live in Cook County Jail
Dead Can Dance – Wake
David Byrne – Grown Backwards
Air – Talkie Walkie
The Rolling Stones – Beggars Banquet
Jimi Hendrix – Are you experienced

26.9.04

DRM

Dva příspěvky na téma "Proč DRM nebude nikdy fungovat":
Přesně tak to vidíme v Geeklandii...

Paris, copy protected

Původně jsme v Geeklandii měli v plánu přinést reportáž z Mondial de l’Automobile. Ale světová výstava automobilů musí ustoupit jíné pařížské zajímavosti. A tou jsou ceny CD a hlavně fakt, že většina zde prodávaných CD obsahuje omezení proti kopírování. Začněme nejdříve cenou, která se pohybuje okolo €20. A například Shrek stojí €22.60 (dnešní kurz €1 = $1.22775), což se rovná $27.7471. Stejné CD se ve Spojených Státech prodává za $13.45. Je to ale pouze věcí místních posluchačů, že jsou takové ceny ochotní platit.

Daleko horší je však omezení proti kopírování. Představa, že nám někdo bude diktovat kdy a jak budeme poslouchat hudbu, je v Geeklandii nepředstavitelná. Nechceme se zde dnes pouštět do úvah nad tím, že “Fair use“ je zákonem chráněné právo uživatelů, které je podle nás ochranou proti kopírování porušováno. Spíš tady chceme oznámit, že pokud nám BMG chce nabídnout download DRM/128Kbps jako náhradu za hudbu na CD, tak tady v Geeklandii zájem nemáme. To radši místo poslouchání muziky budeme blogovat.

25.9.04

Noční můra

Již několik let mě trápí strašný sen. A je to pokaždé stejný sen. Ten známý pocit, kdy se všechno hrozně vleče.
Přijíždím ve snu na letiště jako vždy pozdě a samozřejmě nevím, kde se můj let odbavuje. Netrpělivě prohlížím informační tabuli, která nejdříve ukazuje pozdější lety a pak se, stránka po stránce, blíží informace na kterou čekám. Ale abych se trápil co nejvíce, se nesmyslně, na infarktově dlouhou dobu, vždy mezi dvěma stánkami informací, objeví fotografie letiště s upozorněním, že tyto stránky najdu na též TELETEXTU! Nemůžu to vydržet, štípu se do tváře abych se konečně probudil. Ale nejde to. Jsem vzhůru na ruzyňském letišti. Opravdu. Věřte mi. Mám důkaz. Je na teletextu ČT1, stránka 578.

24.9.04

Futurama II.

Thomas J. Watson prý v roce 1943 prohlásil, že na světě je trh pro maximálně pět počítačů. Šedesát let jsme se tomuto nedostatku vize smáli, ale kdo se směje naposled, ten se směje nejlépe. Počítejte s námi, kolik jich bude za pět let: 1. Google, 2. Yahoo!, 3. Amazon.com 4. eBay 5. MSN/Hotmail

Futurama

Je asi přirozené, že tady v Geeklandii věříme, že umělá intelligence (AI) se stane v nedaleké budoucnosti realitou.Věříme ale také, že první ukázkou AI bude brzy Google... Nojo, řekne si čtenář, to je prázdná předpověď. To už by také mohla Geeklandie předpovědět, že Sony přejde z Atrac3 na mp3 nebo že idnes.cz bude mít přehlednější design. Ale protože k product managementu nás asi Sony nepustí, pojďme si na chvíli představit jak bude Google vypadat za pět let.

  1. Aplikace. Z každého terminálu na světě můžeme číst poštu (Gmail), blogovat, pracovat s dokumenty (Goffice???), sdílet hudbu, fotografie a filmy.
  2. Hard disk. Každý uživatel má k dispozici TB (1024xGB) diskového prostoru.
  3. HW. V bodě 1. jsme použili terminál záměrně. Vše co má obrazovku a klávesnici může používat Google. Stačí nainstalovat Google browser.
  4. OS. Jaký operační systém? Ten na počítači nemáme. Vše přece běží na centrálním počítači Google.
A tak všechny naše myšlenky, konverzace, novinové zprávy, wiki a blogy budou k dispozici v jednom místě. A nad tím vším bude vytvářena sémantická mapa podobná té jakou si náš mozek vytváří o okolním světě. A už to nám v Geeklandii hodně připomíná umělou inteligenci...

PS. Pokud si někdo z čtenářů chce vyzkoušet Gmail stačí si napsat o pozvánku na roman tečka stanek zavináč gmail tečka com.

PPS. Bude mít za pět let idnes.cz přehlednější design? Tak to tedy ani v Geeklandii nevíme.



PPS. Zdá se že Google přestal poskytovat pozvánky do Gmailu a tak už bohužel ani v Geeklandii nemáme žádné k dispozici.

22.9.04

Reklamka

Dnešní den proběhl ve znamení tříhodinového spánku v red-eye ze San Franciska do Bostonu. Není tedy nálada na žádnou pravidelnou rubriku a místo na Geeklandii zaplní reklamka: náš marketing mě příjemně překvapil novým návrhem webu a pánové v Centrum.cz zase jejich televizní reklamou. Dobrou noc.

Software roku

Blíží se Invex a s ním doba nejrůznějších soutěží o tituly roku. Náš blog Geeklandia samozřejmě nemůže zůstat stranou a tak včera v redakci Geeklandie proběhlo hlasování o titul "Nejhorší software roku". V této soutěži sice hodnotíme celou řadu parametrů, nejdůležitějším z nich ale je čas ztracený používáním špatně navrženeho software. Na prvním místě se letos umístilo online bankovnictví "NetBanka" ze stáje Živnostenské banky.

Zdá se, že na Netbance je všechno špatně - grafický design, návrh menu, kryptické názvy políček, použité technologie atd. Nejhorší je ale fakt, že si autoři nedali řádnou práci s uživatelskou stránkou software. Neintuitivní NetBanka by se tedy mohla používat jako vstupní test do klubu Mensa. Představuji si to asi takto:

  • Nový příchozí požádá o členství v Mense
  • Zkoušející ukáže na 1 minutu následující stránku z Netbanky, která slouží ke kontrole převodu z účtu
  • Žadatel s IQ pod 130 neni schopen stránku pochopit a s neuspěchem odchází
Je jasné, že nemůžeme pouze kritizovat a tak pokud autoři NetBanky čtou Geeklandii a mají zájem o námi pracně získané zkušenosti, stačí napsat komentář s kontaktem. Na stránkách Netbanky totiž tlačítko "Feedback" chybí...

21.9.04

Question du jour

Dnes v našem putovaní po Geeklandii otevřeme novou sekci "Obnovitelná energie". Výroba a zejména spotřeba energie je problém, který trápí celý svět. Zejména ve Spojených Státech určuje energie jak domácí, tak i zahraniční politiku. Otázka "du jour" tady zní: "Jak se vlastně dostala naše ropa pod jejich písek!?!".
Vzpoměl jsem si na to včera večer. Řídil jsem totiž po večeři v San Francisku do Palo Alto, což je asi 60 kilometrů na jih. Scéna, jak z amerického filmu: Kalifornie, neděle pozdě večer, 107.7 "The Bone", Higway 101. K mému překvapení byla dálnice v obou směrech plná aut! Pět pruhů v každém směru! Zkoušel jsem si na chvíli představit kolik takových dálnic je po Silicon Valley, kolik jich je v USA a došlo mi, že se budeme muset v Geeklandii věnovat obnovitelné energii. Jinak nám zůstane jen ten jejich písek.

19.9.04

Geekspotting

Dnes jsem si uvědomil, že jsem ještě neřekl, jak se vlastně geek pozná. Jaké má poznávací znaky, chování a kde všude se vyskytuje. A přestože neexistuje oficiální "Atlas geeků", seriozní blog jako naše Geeklandia se takovou oblastí rozhodně musí zabývat. Tady následuje první pokus o návod na "geekspotting":
  • iPod a bílá sluchátka. Přestože bílá sluchátka znamenají pro geeky jistá rizika, je jisté, že se jedná o nejvýraznější poznávací znak.
  • Předplatné časopisu Men's Health. Tento časopis je biblí životního stylu "geeků" a nepostradatelným návodem pro nákup různých gadgets.

Určitě nejde o vyčerpávající seznam (ten by stál za dizertační práci) a v blízké budoucnosti se k tomuto tématu jistě vrátíme.

Geeklingo

Myslím, že před prvními reportážemi čtenář jistě ocení malý slovník pojmů, se kterými se na cestách do Geeklandie setkáme:
  • Geek - v českých slovnicích překládáno v horším případě jako "pouťový kejklíř" a v lepším případě jako "podivín". Můj překlad zní: "člověk, který dává přednost ogg před mp3"
  • Jetlag - v českých online slovnících toto slovo zcela chybí. Jde o stav organismu po změně časového pásma. Bojujeme proti němu buď melatoninem nebo alkoholem.

Modulo a Ema Destinová

Hned v prvních hodinách programovaní se začátečník naučí používat operátor modulo. Velmi jednoduchým případem použití tohoto operátoru je výpočet rozměnění hotovosti na menší bankovky. Myslím si, že programátoři bankomatů ve všech českých bankách by si měli prostudovat základy programování. Neni totiž nic protivnějšího, než když při výběru 2000 Kč z bankomatu na vás vypadne jedna Ema Destinová. Zkuste si pak jít koupit ranní kávu a rohlík. To by se v Geeklandii stát nemohlo. Stačilo by použít hlavu a operátor modulo.

Geeklandia

Geeklandia je vzdálená země, kde Palm není dlaň, ale operační systém. Je to země, kde "Okna dokořán otevřená" není báseň, ale pozvánka pro hackery. Johny Walkman je tam oblíbenější než Johny Walker a Fry's není pojem z kuchařky. WiFi je tam "in" a HiFi "out". Výkonnost ekonomiky se zde neměří v megawatech ale v megapixlech. Na tomto blogu plánuji přinášet reportáže z "Geeklandie". Uvidíme jak mi to půjde...