b

31.10.04

Time machine

Uprostřed předvolební vřavy, kdy celý svět napjatě čeká na výsledky voleb, málem zanikla důležitá zpráva: konečně se vědcům podařilo sestrojit stroj času. Výsledek bádání mnoha generací je na světě! Zatím pochopitelně pouze ve zkušebním provozu a na tajném místě. My ale toto tajné místo našim čtenářům v zájmu vědy prozradíme: jde o Národní technické muzeum.

Čas se v NTM zastavil někdy okolo konce roku 1989. A tak se zde děti odchované u McDonald’s dozvědí, že „Lidice je jedna z prvních lodí naší znárodněné námořní plavby“. Sud Aviation Caravelle je představen jako moderní letoun ve službách více než 30 leteckých společností. Díky stroji času zde chybí zmínka o tom, že poslední známá Caravelle spadla 28. srpna 2004 v Gisenyi, Rwanda. A pokud se tedy chcete vrátit o patnáct let zpět a projít si expozice prodchnuté hlubokou láskou k výsledkům československé a sovětské vědy, doporučujeme návštěvu NTM.

PS. Velmi zajímavá je zejména prezentace mimořádného výkonu československých a východoněmeckých vědců, kterým se pomocí televizního signálu podařilo přenést přesný čas z Prahy až do Rostocku! Šlo zřejmě o první krok na cestě ke stroji času...

30.10.04

Pech

Občas mi něco upadne. Někdy nechám v letadle iPod. Tak jednou za rok si rozšlápnu sluchátka. Notebook mi ukradli. Ale tohle, tohle se mi ještě nestalo:



29.10.04

Listárna Geeklandie

Firma Apple nás předběhla s odpovědí na otázky našich čtenářů: K čemu nám bude 1TB iPod.

Přesto se dnes pokusíme podívat na následující problém: Co dělat v situaci, kdy velikost hard disků roste exponenciálně a objem hudby roste v nejlepším případě lineárně (a česká populární hudba stagnuje na úrovni, kde byla před 30ti lety)..

My tady v Geekladii vidíme možné tři řešení:
  • omezit copyright hudby na 5 let. Všechna starší hudba by se stala public domain a by bylo možné předinstalovat na iPod obrovské množství hudby zadarmo. Nebylo by to nic nového - pohádky bratří Grimmů se staly dávno public domain a tak můžeme vyprávět Popelku dětem bez nutnosti platit OSA licenční poplatky
  • zvýšit kvalitu hudby, která je legálně dostupná ke stažení. V poslední době posloucháme více a více hudbu z SACD a moc se nám nechce zpět k 128Kb MP3. A teoreticky se na jeden 1 TB iPod vejde pouze 200 SACD disků.

A tak se nebojíme, že se budeme muset řídit radou nášeho čtenáře: "pouštět si šestnáct hodin denně celý rok do každého ucha jinou skladbu". Místo toho nám 1TB disk zaberou naše oblíbené filmy.

28.10.04

Plaxo v praxi

Naarden je poklidné holandské městečko se starobylou pevností a muzeem Jana Ámose Komenského. A uprostřed tohoto klidu a pokoje mi z kufru auta někdo ukradl notebook. Nikdy bych si v autě nic cenného nenechal, ale tady mě holandští kolegové přesvědčili, že jde o ZCELA BEZPEČNÉ místo!

A tak v Geeklandii přišlo na řadu Plaxo. Po instalaci aplikace Outlook (čti: Utlouk) na nový počítač nám Plaxo vrátilo všechny kontakty, kompletní kalendář, úkoly i poznámky na své místo. Řada čtenářů se nás zde ptala, jak jsme v Geekladii s Plaxem spokojeni. Po dnešku musíme říct, že velmi. Ještě se nestalo, že by Plaxo poslalo nějaký nevyžádaný mail. A pokud se chcete o vztahu Plaxa ke spamu dozvědět něco více, tak tady je kontakt na na Stacy Martin, Plaxo Privacy Officer: privacy @t plaxo.com.

26.10.04

Babel tower

Včera jsem byl svědkem zajímavé scény v hotelu Dorint****. Můj portugalský kolega tam objednával víno a zde je záznam rozhovoru s číšníkem:

Ricardo: „Can I have glass of red wine?”
Číšník (zmateně) : „Huh?“
Ricardo: „Do you have some dry red wine?“
Číšník (zmateně) : „Huh?“
Ricardo: „Do you have some Portuguese wine?“
Číšník (po chvilce přemýšlení, nadšeně) : „Yes, we have Modrý Portugal!!!“

25.10.04

Palm Tréo 650 vs. Plaxo

PalmOne dnes ohlásil nový produkt - Tréo 650. Vypadá sice velmi podařeně, přesto ale v Geeklandii nebudeme pospíchat s přechodem na tento model. Nad budoucností operačního systému Palm podle nás visí stále větší a větší otazník.

A tak se spíše zajímáme o to, jak se stát nezávislým na klientském operačním systému. Náš cíl je postupně přejít na „stateless client" model. Chceme mít všechny data (e-mail, kalendář, kontakty, úkoly, fotky, hudbu) na serveru a přistupovat na ně pomocí WiFi, GPRS nebo EDGE. Klientem pak může být jakékoliv zařízení, které ovládá http/html/WAP.

Do tohoto modelu nám kromě Gmailu velmi dobře zapadá nová verze programu Plaxo. Používáme Plaxo na správu svých kontaktů již delší dobu, ale až tato verze přinesla možnost přístupu na naše kontakty a kalendář jak z prohlížeče: Plaxo Online tak i z mobilního telefonu: Plaxo Mobile. A tak vynecháme nové Tréo a zůstaneme u našeho starého dobrého Sony Ericsson T630.

24.10.04

For little engineers

Každý, koho bavilo si hrát s modely ze stavebnice Merkur, by si měl postavit vlastní počítač. Je to tak jednoduché: stačí mít "barebone system", CPU, paměť, hard disk, DVD vypalovačku, šroubovák, antistatické rukavice a volné dopoledne.



Když se ze ShuttleOne stal náš home media server, začali jsme se těšit na stavebnici s názvem ShuttleTwo. Ale od stavby ShuttleOne uběhly dva roky a vývoj v této oblasti nás bohužel nepříjemně překvapil. Je to až příliš jednoduché! Hard disky se připojují tenkým seriovým kablíkem, CPU už nemá nožičky (pak mají existovat na světě nějaké jistoty), kabely jsou rozvedeny po skříni a místo dopoledne nám stavba počítače trvala jen půl hodiny. A tak jsme stavěli naposled - příště si budeme hrát s Merkurem...

23.10.04

Už jsi čet' Wired?

V časopise Wired jsme se dočetli o plánu americké vlády používat v cestovních pasech technologii RFID. 64Kb čip bude obsahovat jméno, datum a místo narození, adresu a fotografii držitele. Jak článek uvádí, budou tyto data pouze digitálně podepsána a nebudou kryptována, protože by americká vláda musela „sdílet“ kryptovací technologie s ostatními zeměmi. A tak budou muset držitelé pasu „sdílet“ svá data s kýmkoliv, kdo má čtečku RFID. Ještě že ve Spojených Státech má pas méně než 20% populace.

K technologii RFID se ještě na Geeklandii vrátíme. Dnes nás ale napadlo, že určitě nebude dlouho trvat a budeme mít občanky s RFID čipem i v Česku. Navíc ale přibude i povinnost instalovat čtečky RFID i do telefonních přístrojů. Výrazně se tím totiž usnadní identifikace při odposlouchávání...

21.10.04

Made in EU

V 80tých letech jsme na brigádě v národním podniku Jitona lakovali nábytek a balili ho do krabic s nápisem „IKEA – Made in Sweden“. Značka „Made in Sweden“ dodávala levnému českému nábytku zdání švédské kvality. To bylo před nástupem globalizace...

Dnes si Češi kupují nábytek IKEA vyrobený v Polsku, Němci telefony Nokia vyrobené v Číně a Švédi software Systinet vyrobený v Česku. Pojmy IKEA, Nokia nebo Systinet nemají nic společného se zemí původu. A tak jsme se dostali do opačné situace, kdy nikdo nechce používat nápis „Made in EU“. Jde o označení příliš generické a má spíše negativní nádech...

20.10.04

Cestománie

Více než dvacet přesunů letadlem, vlakem a autem po pěti zemích Evropy za poslední týden nám zabralo tolik času, že nezbyl ani čas na Geeklandii. Navíc je přístup k broadbandu v Evropě spíše vyjímkou než pravidlem a tak jsme byli většinou odkázáni na čtení emailů po GPRS. Naštěstí je náše dnešní výprava do Sandvikenu ve Švédsku poslední zastávkou na této cestě a tak se budeme moci vrátit ke Geeklandii.

PS. Budou dvě hodiny odpoledne a tak se už pomalu stmívá. Zdá se, že zima tady na severu letos začala brzy...

12.10.04

On the road to Geeklandia

Z Jižní Koreje je to do Geeklandie velmi blízko. Posuďte sami:
  • domácnosti s přístupem k broadbandu - 78%
  • cena DSL a “Cable modem“ broadbandu - cca 700 Kč/měsíc
  • cena 52 mbps VDSL broadbandu – cca 1 200 Kč/měsíc
  • kompletní pokrytí 3G signálem - rok 2006
  • vysílání Digital TV ve všech městech – rok 2006
  • počet hráčů broadband online her – cca 4 000 000

PS. A to vše v zemi, která měla v roce 1979 pouze 240 000 telefonních přípojek

11.10.04

Last mile

Délka jedné míle může být různá. „International“ míle měří 1 609.344 metrů, „statute“ míle má zase 1 609.347 metrů, „nautical“ míle 1 852 metrů. A poslední/„last“ míle u Českého telekomu měří přesně 20 metrů! Taková je totiž vzdálenost od nejbližší telefonní přípojky k našemu domu v Praze. A po více než dvaceti měsících papírování se podařilo Českému telekomu tuto vzdálenost kabelem překonat. A oživení kabelu je prý již otázka jen několika měsíců.

Samotný výkon jeden metr za měsíc by zasloužil za zmínku. Zastavme se ale u pojmu „last mile“. V technolingu telefonních gigantů je tak označeno připojení koncového uživatele do jejich sítí. A přesně to také popisuje jejich pohled na svět: V centru je telefonní obr, okolo něj jsou sítě a někde na konci jsou zákazníci. Úplně na konci...

9.10.04

Ropa @ $50/barel

Ve středu jsem platil u arabského stánkaře na rohu v Jersey City za dvě kávy. V tom ke mě přistoupil náhodný kolemjdoucí, aby mi vyčetl, že: "To jsou 4 dolary pro Al Kaidu!". Doufám, že mu to někdo připoměl, když odpoledne cestou z práce kupoval za $40 nádrž benzínu...

8.10.04

Music without Frontiers

Máme tady v Geeklandii poměrně jasnou představu o tom, jak má vypadat náš domácí média server a média klient. Ideální soustava by měla mít tyto rysy:

Server:
  • Podpora pro „lossless“ i „lossy“ audio formáty
  • "Server/http/html based" rozhraní a ovládání
  • Otevřená architektura/Open Source/REST
  • Streaming do několika klientů současně (s možností určit kvalitu pro různé klienty)
Klient:
  • „Wired“ i „wireless“ připojení do LAN
  • Digitální výstup
  • Podpora pro PCM a mp3 streaming
  • Jednoduché ovládání/prohlížení skladeb
  • Dálkové ovládání

Dnes jsme nainstalovali na ShuttleOne novou verzi SlimServeru a na síť připojili několik Squeezeboxů. Jeden ze Squeezeboxů jsme připojili optickým kabelem k receiveru Denon. A k našemu překvapení jsme se dostali velmi blízko našeho ideálu. Všechny komponenty fungují na první zapojení, prostřednictvím prohlížeče (na notebooku nebo PDA) můžeme vybírat hudbu a poslat jí do jakéhokoliv Squeezeboxu.

Squeezebox sice nemá "Look&Feel" zařízení od Sony nebo Pioneer. Vypadá spíš jak krabička vyrobená ve Svazarmu, ale i tak je tato kombinace ukázkou toho, jak se hudba bude poslouchat v Geeklandii. A nejen tam...

7.10.04

MyComputer/MyApps/Favorites/1994

  • Microsoft Word
  • Microsoft Excel
  • Microsoft PowerPoint
  • Microsoft Mail
  • Delrina WinFax

MyComputer/MyApps/Favorites/2004

Trainspotting

Spojené státy jsou zemí neomezených možností. Až na jednu vyjímku. A tou jsou vlaky. Vlaky totiž vyžadují investice do kolejí a další infrastruktury a zde má přednost výstavba letišť a dálnic.

Dnes jsme se o tom přesvědčili při cestě do New Yorku. Americké státní dráhy Amtrak nedávno nakoupily za $1G pro tuto trasu 20 souprav Acela Express s maximální rychlostí 265 km/hod. Z Bostonu je to do New Yorku přibližně 350 kilometrů a jízda z „downtown“ do „downtown“ by tedy Acele měla zabrat asi hodinu a půl.

Má to bohužel několik háčků. Koleje na této trase určitě pamatují bostonské pití čaje a rychlost vlaku je místy omezena na 40km/hod. Acela také sdílí tyto koleje s příměstskými lokálkami a tak se jen málokdy podaří dodržet plánovanou dobu jízdy tři a půl hodiny.

Tolik času nazbyt bohužel nemáme a tak jsme dnes letěli do New Yorku letadlem. Na nové letiště jsme jeli po nové dálnici a z letadla jsme trénovali trainspotting...

5.10.04

Listárna Geeklandie

Minulý týden jsme zde uvedli, že 28. září je svátkem svatého Václava. Několik čtenářů nás opravilo s tím, že se určitě nejedná o svátek panovníka zavražděného ve Staré Boleslavy na objednávku svého bratra. Jde prý o Den české státnosti.

Provedli jsme velmi důkladný průzkum historických pramenů a tady jsou výsledky našeho pátrání: Brzy po zákeřné vraždě v roce 929 se začal slavit svátek svatého Václava, hlavního patrona Čechů. V této podobě se svátek slavil přibližně 1000 let.

V roce 2000 byl přijat zákon, kterým se 28. září stalo Dnem české státnosti. V této podobě se tento svátek slaví 4 roky.

Necháme na úsudku čtenářů jaký název budou pro 28. září používat. My zůstaneme u svátku svatého Václava. A přestože pro nás svátky státnosti patří spíše do 19tého století, nechceme zůstat stranou. A tak vyhlašujeme 19. září (den prvního příspěvku na Geeklandii) státním svátkem a Dnem státnosti Geeklandie.

Elevator story

Minulý týden jsme slíbili náš pohled na následující otázky: Jak může open-source projekt jako Firefox uspět proti nejbohatší firmě světa. Je možné do vývoje software investovat neomezené množství peněz?

Představme si dům o 50 patrech. Na každých pět pater jsou v domě dva výtahy. Plocha jednoho patra je 1000 m2 a výtah zabere 20 m2. Otázka zní: Kolik čisté plochy získáme investicí do dalších pěti pater. Na jedné straně sice získáme 5000 m2 plochy, ale na druhé straně musíme v 55 patrech ubrat místo pro dva výtahy.

Odpověď tedy zní: Přidáním pěti pater získáme měně než 3000 m2 plochy. Přidáním dalších pěti pater získáme ještě méně. A od určitě výšky začneme přidáváním pater ztrácet celkovou plochu domu.

Příklad snižujícího se výnosu neplatí pouze pro architekturu, platí i pro velké softwarové projekty a firmy. Komplexita vývoje má své limity a této komplexity projekty jako Mozilla ani zdaleka nedosahují. A to je jedním z důvodů proč Microsoft bude vyplácet akcionářům $32G hotovosti v podobě dividendy. Přidávání dalších lidí a projektů by bylo pouze stavěním výtahů.

4.10.04

Multichannel audio vs. Tesla B42

Shodou okolností se mi o tomto víkendu dostaly na stůl dva dlouho očekáváné disky. SACD verze Dark Side of the Moon od Pink Floyd a DVD Audio verze Tubular Bells od Mike Oldfield. Ještě větší shodou okolností se v obou případech jedná o „30 year annivesary multichannel remastering“.

Nebudu se zde pouštět do úvah, který formát je lepší. Když jsem začátkem 80tých let poslouchal původní verze na mono kotoučovém magnetofonu Tesla B42, neuměl jsem si představit, kam až dojde kvalita digitální reprodukce. Bohužel by mě také nenapadlo, kam až se dostane striktní kontrola, kdy, kde a jak můžeme tyto nahrávky poslouchat: Doma ANO a v autě NE. V DVD přehrávači ANO a na iPodu NE. Záložní kopie NE. A na počítači už vůbec NE.

Přestože souhlasím s Cory, že se vždy najde cesta jak tyto omezení obejít, neodpustím si otázku: Není cena, kterou platíme a hlavně budeme platit za kvalitu, až příliš vysoká? Určitě se k této otázce v Geeklandii ještě vrátíme.

3.10.04

Reklamka

Pokud cestujete tolik, co my tady v Geeklandii, tak je určitě také nejvýše na žebříčku vašich priorit “consistency”. Nejlepší je prostě létat stejnou společností (nejlépe ve stejném sedadle), bydlet ve stejném hotelu (nejlépe ve stejném pokoji) a jíst ve stejné restauraci (nejlépe u stejného stolu). Nejhorším nepřítelem častého cestovatele je totiž "změna" - té si užije už tak dost.

Tuto neděli jsme strávili cestováním a bohužel jsme místo pravidelného letu BA213 British Airways a přestupu na Heathrow museli použít Charles De Gaulle a American Airlines. Po tomto zážitku můžeme rozhodně prohlásit, že British Airways je skutečně „The World’s Favourite Airline“. Tedy pokud považujeme Geeklandii za „world“.

2.10.04

Moore's law

Dnes jsem vůbec nemohl dospat. Tolik se těším na svůj na nový iPod. Ten s 1 Terabyte diskem... Tak dobře, nebudu ho mít dnes. Ale budu ho mít zanedlouho. A díky panu Moorovi vím kdy:

Svůj první 5GB iPod jsem si koupil v dubnu 2002 a od letošního léta existuje hardisk pro 60GB verzi. To znamená 12x nárůst kapacity za dva a půl roku. To samé se bude opakovat za dalších dva a půl roku (viz. Moorův zákon). K 720GB se tedy Apple dostane na jaře 2007. A na Vánoce 2007 tedy čekám pod stromečkem iPod s 1 TB. Vejde se mi na něj 200 000 skladeb! A pak mám klidně spát...

1.10.04

Irresistible Firefox

Včera se strhla v redakci Geeklandie ohnivá diskuse. Šlo totiž o Ohnivou Lišku:

Část redakce je tak nadšena novou verzí Firefoxu, že chtěla publikovat rozsáhlý článek o výhodech tohoto browseru, důvodech proč Microsoft i s $60G v hotovosti na Mozillu nestačí a kam tohle všechno nakonec povede. Druhá část redakce se tomu bránila s tím, že v Geeklandii máme pouze jednu redakční zásadu a ta se musí bez vyjímek dodržovat: vše co na Geeklandii publikujeme, musí být „neodolatelně stručné“.

Nakonec jsme se dohodli. A tak se v příštích dnech dočtete v seriálu na pokračování o tom “Jak chytrá liška nad obrem Maloměkem vyzrála“ a co to podle nás bude všechno znamenat. Určitě to bude stručné a snad to bude i neodolatelné.