b

11.11.04

Hard disk v mobilu? Dobrý nápad?

Je ke konvergenci MP3 přehrávače a mobilu potřeba hard disk? Čekali jsme, až se někdo z čtenářů Geeklandie ozve a řekne: „Wait a minute! Co to je za nesmysl? Hard disk v mobilu?”. Včera se tak stalo…

Existují samozřejmě dvě řešení, jak hudbu do mobilu dostat:
  • První je styl „a la iPod“ kdy k mobilu přibude kolíbka a při nabíjení si zreplikujeme hudbu na hard disk.
  • Druhé řešení připomíná náš domácí media server. T-Mobil může hostovat verzi SlimServeru a do mobilu nám bude hudbu streamovat. A software pro mobilního klienta není problém: existují verze pro Linux i Javu.

Existuje samozřejmě spousta maličkostí, které hovoří ve prospěch jedné nebo druhé varianty. Nutnost připojení do sítě (letadlo?), spotřeba energie atd. Zajímalo by nás, které variantě by dali čtenáři Geeklandie přednost... U nás zatím vede hard disk. Ale uvidíme...

9.11.04

Panda červená 1.0 je tady:

Get Firefox!

Je jasné, že Geeklandia není reprezentativním vzorkem webu, ale náš dnešní provoz rozdělený podle prohlížečů vypadá zatím takto:
  • Gecko ......53.1%
  • MSIE6.0 ....42.0%
  • Opera7.x ... 2.1%
  • MSIE5.5 .... 2.1%
  • MSIE5.0 .... 0.7%

Kdy asi bude takto vypadat celý internet? Za rok, za pět let? Nikdy? No, uvidíme...

8.11.04

Convergence

Ještě tak před pěti lety byla v přenosných zařízeních situace jasná a přehledná. Existovaly čtyři kategorie a každé zařízení patřilo do jedné z nich:
  • PDA
  • Mobilní telefon
  • MP3 přehrávač
  • Kompaktní digitální kamera

I my tady v Geeklandii jsme věřili, že už to tak zůstane. Že požadavky na každou kategorii jsou tak rozdílné. Velikost disku, kvalita objektivu, velikost obrazovky a celkový rozměr jasně určují, do které kategorie zařízení patří. Postupně se však objevily kombinované "gadgets": PDA s kamerou, mobilní telefon s MP3 přehrávačem, MP3 přehrávač s kalendářem, PDA s wifi a kamerou... A toto sbližování znamená, že se bude postupně počet kategorií snižovat. Dojde nakonec k tomu, že budeme mít pouze jednu kategorii? Pravděpodobně. Tady je naše předpověď:

  • Jako první nás opustí kategorie PDA. Trh PDA vypadá špatně již dlouho a důkazů je celá řada. Sony stáhlo ze Spojených států PDA Clié. PalmOne se soustředí zejména na Tréo a ořezaný Tungsten T5 je toho výsledkem

  • Dále přijde na řadu kompaktní digitální kamera. Během 18 měsíců budou mít telefony dostatečnou rozlišovací schopnost pro nenáročné uživatele zvyklé na "disposable" foťáky z drogerie. BTW. těch se ročně jenom v USA prodá více než 220M kusů...

  • Mezi mobilními telefony a MP3 přehrávači bude situace nejkomplikovanější. MP3 přehrávače potřebují hard disk a stereo sluchátka, což je pro mobilní telefon trošku nepraktické. Ale pokud máme vsadit na celkového vítěze tak to budou mobilní telefony: s vestavěnou kamerou, hard diskem a všemi funkcemi PDA.

4.11.04

Czenglish

Tři nejčastější chyby českých programátorů v anglické výslovnosti:













EnglishCzenglishSprávněČesky
TierTajrTýrVrstva
TargetTáržetTárgetCíl
SuiteSjůtSvítSkupina

3.11.04

Grabování

Hezký post o grabování hudby na iPod přinesl aKB@large (zdá se, že tento site nepodporuje permalinks) pod názvem Dograbováno. Známe ten pocit. Jenom tady v Geeklandii CD archivujeme do WMA Lossless formátu. Máme tím zaručeno, že grabování už nebudeme muset nikdy opakovat. Následný převod celé sbírky muziky do formátu MP3, Ogg nebo AAC je pak otázkou jednoho weekendu.

Infospam

První věc, která nás přívítá v cizině, je SMSka s tímto textem:

From: Infolinka

Vitejte ve Francii. V teto siti muzete vyuzit zkracene volby: hlas. schr. 3311, Infolinka 4603. Vas T-Mobile

Zpráva ve skutečnosti přišla od místního mobilního operátora SFR. Jen co stačíme použít tlačítko „Delete“, ozve se Bzzz, Bzzz, Bzzz a na obrazovce mobilu se objeví další SMSka z Infolinky. Tentokrát ze sítě Orange. Opět zmáčkneme „Delete“. Nastoupíme do autobusu a popojedeme do příletové haly. Tím se změní pokrytí a náš mobil se přepne na jiný roaming. Bzzz, Bzzz, Bzzz. „New message from Infolinka“. Text je stejný, jenom čísla jsou jiná. Další „Delete“.

Jdeme si vyzvednout zavazadla. Bzzz, Bzzz, Bzzz. „New message from Infolinka“. Hlásí se Boyugues Telecom. Opět „Delete“. Přejedeme vlakem do jiného města a vše začíná nanovo. A tak už se začínáme těšit domů. Na starý dobrý email spam. Na nabídky z Nigerie. Na online Viagru a levné orignální hodinky Rolex. A mezitím se ozývá Bzzz, Bzzz, Bzzz...

1.11.04

24 šroubů

24 šroubů mělo uchytit k podstavci satelit NOAA N-Prime firmy Lockheed Martin. Nestalo se tak. Téměř hotové zařízení za $239M se při převozu převrhlo. To je teda pech.

PS. Vychází nám to tady v Geeklandii přibližně $10M škody na jeden šroub. To bolí...