b

31.3.05

End of Distance @ Systinet

Jako každá distribuovaná firma má i Systinet velké nároky na komunikace. Každý den probíhá řada telefonických konferencí mezi kancelářemi v Bostonu, Praze, Saigonu, Paříži nebo Amsterodamu. Před několika lety jsme přešli na mezinárodní volání Voice over IP a náklady na komunikace poklesly velmi dramaticky. Přesto není naše komunikační infrastruktura optimální - v každé kanceláři máme jinou ústřednu a řada z nás má na stole dva telefony - jeden analogový pro lokální hovory a druhý VoIP pro mezinárodní. A takto vypadá naše současná analogová ústředna v Praze.

Old_Analog_Phone_Switch

Přišel tedy čas na další akci. Po několika měsících zkoušení jsme se rozhodli opustit naše dodavatele ústředen (2N, Alcatel a Nortel) a přecházíme kompletně na open source VoIP řešení - The Open Source Linux PBX Asterisk. Znamená to, že v každé lokalitě přidáme jeden spolehlivý server s Linuxem a na něm nakonfigurujeme Asterisk. Získáme tím:

  • konzistentní prostředí s jednotným číslováním po celém světě
  • zdarma volání mezi pobočkami a zdarma volání do USA
  • voicemail do emailu
  • 3-way calling
  • přístupová čísla pro levnější mezinárodní volání z mobilních telefonů
  • možnost používat jak hardwarové tak softwarové telefony
  • možnost přesměrovávat hovory mezi pobočkami v růzsných částech světa
  • integrace s interním LDAP serverem

Takto vypadá naše nová telefonní ústředna:

New_VOIP_Phone_Switch

VoIP se tak stalo jednou z dalších IP služeb, které udržuje náš velmi efektivní interní IT tým. Něco jako email nebo wiki. Jde tedy o Death of Distance v Systinetu.

22.3.05

Flickr ---> Yahoo

Když jsem tady před několika týdny psal o Flickru, bylo mi jasné, že jeden z "pěti skutečných počítačů na světě" Flick koupí. Jenom jsem nevěděl který. Dnes už to vím. Je to Yahoo!

18.3.05

Seznam.cz – příští Zentiva nebo Oskar???

Zprávou měsíce je pro mě informace o hospodářském výsledku Seznamu z minulého tohoto týdne. Tady je ve zkratce: Seznam.cz ohlásil nárůst obratu o 115% na 553M Kč a nárůst EBIT o 360% na 110M Kč. Myslím, že investiční bankéři hledající příležitosti ve střední Evropě musí slintat nad představou poradenské práce pro Seznam. Pojďme se na výsledky Seznamu a budoucí možné scénáře podívat blíže.

Možnost první: Vstup na burzu

Důležité bude určit hodnotu PE ratio (P/E) (jestliže známe hodnotu E (110M) tak hodnota firmy P se vypočítá jako E * P/E). Hodnoty P/E ve stejném segmentu jsou velmi vysoké: Yahoo - 54.88, Google - 124.33 a tak můžeme předpokládat, že P/E Seznamu díky jeho rychlému růstu je někde okolo 30. Potenciální tržní kapitalizace by pak dosáhla 3.3 miliardy Kč a vstup na burzu by tedy mohl Seznamu vynést až miliardu volného kapitálu. To by umožnilo Seznamu rozšíření působnosti jak do jiných zemí tak i do oblastí s vyšší náročností na kapitál (například VoIP telefonování).

Možnost druhá: Prodej zahraničnímu portálu

O této možnosti se spekuluje již dlouho a cena by závisela na strategii Seznamu při vyjednávání prodeje. Důležité je samozřejmě získat několik zájemců a nechat je soutěžit. Ale jistou zkušenost se zahraničními portály v Seznamu již mají...

17.3.05

Pozvánka: Snídaně u Golema

V úterý 26. dubna bude Ondřej Bartoš pořádat v rámci aktivit "TUESDAY Business Network" snídani v klubu Golem. Pozval mě jako "vystupujícího" a povídat si budeme o podnikání, technologiích a Geeklandii. Více informací najdete zde.

15.3.05

Receptář Geeklandie

Dnes tady máme otázku od našeho čtenáře J. K.: „Milá Geeklandie. Brzy bude jaro a já bych si rád přes léto postavil menší nuklearní reaktor. Díval jsem se na Toshiba 4S, ale 10MW mi přijde zase málo. Nevím kde začít. Předem díky za odpověď.“

Odpověď Geeklandie:

Milý J. K.,

Pokud Vám nevadí nakupovat hardware a software zvlášť a máte volných několik desítek miliard, tak se můžete vydat cestou Temelína. V našem receptáři Vám dnes poradíme jednodušší. levnější a možná i bezpečnější cestu:

Z uhlíku si připravíme koule o velikosti většího knedlíku, které naplníme přibližně patnácti tisíci zrnky oxidu uranu (z bezpečnostních důvodu každé zrnko pokryjeme několika vrstvami pevných keramických látek). Pozor: zrnka musí být roznoměrně rozmístěna po celém objemu, ne pouze v centru. Představa makových knedlíků od babičky zde není úplně na místě. Těchto koulí si připravíme asi 300 000. Dále si připravíme 100 000 uhlíkových koulí bez uranu jako izolaci.

Všechny tyto koule promícháme a naplníme jimi větší nádobu. Díky dostatečnému množství uranu (skoro 3 tuny) se nám celý systém zahřeje asi na 900 stupňů a my můžeme nádobu začít chladit. Nejlépe héliem a tím můžeme rovnou pohánět turbíny na výrobu elektřiny. Reaktor by měl dodávat asi 100MW elektřiny a bude asi 10 x menší než srovnatelné reaktory lehkovodní.

PS. Otázky do Receptáře můžete posílat na adresu listarna.geeklandie zavinac gmail.com...

1-800-HERO

Přiznám se, že zvyknout si na podmínky na českých silnicích mi dá vždy trochu práce. A nejsem asi sám. Minulý týden ztratil asi padesát metrů přede mnou kontrolu nad svým favoritem místní závodník a smyk vybral až na poslední chvíli. Zastavil jsem a čekal jsem jestli se do mě trefí a nebo ne. Nic víc se nedalo dělat. „Oko za oko, zub za zub“ si asi říkal včera řidič VW Touareg, když trestal Avii, která před ním dostatečně rychle neuhnula na Liberecké dálnici. A tak zajel do pravého pruhu a před Avií začal prudce brzdit. Určitě jste něco podobného již viděli...

Přemýšlel jsem o tom celý zbytek cesty a myslím, že by nepomohlo ani 1 000 „Kryštofů“. Situace na silnicích je manifestací všeobecného stavu naší společnosti a nedá se tedy zlepšit osamoceně. A tak jsem si vzpoměl, že v Seattlu jsou u dálnice značky s telefonními čísly, kde můžete nahlásit řidiče nedodržujícího místní omezení. Číslo je "1-800-HERO". Jaké by bylo asi u nás? "1-800-BONZÁK"? Nebo "1-800-PRÁSKAČ"???

14.3.05

Důkaz teorie relativity

Albert Einstein jednou prohlásil, že vše by mělo být tak jednoduché, jak je to jen možné, ale ne už jednodušší. Bohužel se jeho rady nedrží vědci hledající pravost teorie relativity a tak se pokoušejí o důkaz různými komplikovanými způsoby: měří zakřivení světla při zatmění slunce nebo nechávají letadla a družice s atomovými hodinami oblétávat zeměkouli. Přitom tak jednoduchý důkaz jim leží na dlani: je to vztah mezi sklonem sedačky v letadle a dobou letu!

Teorie relativity nám říká, že každé těleso svojí přítomností zakřiví čas a prostor kolem sebe. A tak i sedačka je součástí zakřivení časoprostoru letícího letadla. Zde je popis našeho experimentu: Když se posadíme do letadla, tak nám sedačka přijde docela pohodlná. Dá se dokonce po vzletu ještě trochu sklopit. Ale vše je relativní! Již po první hodině letu se sklon sedačky zakřivěním časoprostoru zmenší a posez začne být méně pohodlný. Po čtyřech hodinách nás silně bolí záda a s dalšími hodinami začíná být let nesnesitelný. Einsteinova teorie relativity je tímto dokázána!

PS. Tento "důkaz" uvádím na Geeklandii k 126. výročí narození Alberta Einsteina. Narodil se 14. března 1879 v Ulmu.

11.3.05

5 let Systinetu

10. března 2000 dosáhla burza NASDAQ nejvyšší hodnoty ve své historii - 5,132.52 bodů . O tři dny dříve (7. března 2000) jsme s Radovanem Janečkem založili projekt, který dnes nese jméno Systinet. A od tohoto dne jsme se ocitli uprostřed víru událostí, nad kterými jsme často měli jen malou kontrolu (krach NASDAQ, události 9/11 a další). Pojďme se tedy podívat, co nám posledních pět let přineslo a jak se současně vyvíjela situace v technologickém sektoru obecně (hodnoty Nasdaq):

Červen 2000 – Definujeme základní firemní axiom: Na webu budou do pěti let tisíce web servisů a Idoox (původní jméno naší firmy) pro ně bude vyvine infrastrukturu
Nasdaq 3,849.94

Září 2001
– Založení firmy v USA
Nasdaq 1,817.72

Říjen 2001
- Investice Wincrest Partners, 3TS Venture Partners
Nasdaq 1,720.54

Březen 2002
- Investice Warburg Pincus
Nasdaq 1,802.89

Březen 2003
- První velký koncový zákazník – Amazon.com
Nasdaq 1,342.73

Červen 2003
- První velký ISV zákazník – BMC Software
Nasdaq 1,643.68

Kveten 2004
- Nový CEO - Tom Ericsson - přichází z WebMethods
Nasdaq 1,965.89

Únor 2005
- Pobočky: Paříž, Amsterdam, San Francisco, Mineapollis, New York, Washington
Nasdaq 2,071.52

Březen 2005 - Zakázka v rámci programu Network Centric Enterprise Services
Nasdaq 2,073.74

8.3.05

Březen – měsíc Internetu

Je březen, měsíc Internetu, a tak jsem se rozhodl přispět k této akci návrhem na podporu infromační společnosti v Česku. Je to moje odpověď podobným návrhům Patricka Zandla a Jiřího Peterky. Snažím se zde o vytvoření rovného prostředí pro přístup k informacím tak, aby nikdo nebyl omezen na základě lokality, nainstalovaného software nebo přístupu k elektronickému podpisu. Celý text je zveřejněn pod licencí Creative Commons a je možné ho tedy bez omezení “copy/paste“ do skutečného usnesení:

______________________ cut here ______________________

Usnesení VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY ze dne ................... o podpoře informační společnosti



Vláda ČR si v rámci akce Březen - Měsíc Internetu - dává za cíl vybudovat z České republiky technologické a informační centrum Evropy a zavazuje se tímto k následujícím krokům:

  1. Budeme podporovat rozvoj vysokorychlostního Internetu tím, že uhradíme investice spojené s přivedením Internetu (minimálně 50 Mbps) do všech a) domů s více než 20 byty nebo b) míst s koncentrací více než 20 rodinných domů nebo bytů. Na instalaci přípojení musí být vyhlášeno veřejné výběrové řízení a žádný dodavatel nesmí získat více než 50 % z celkového počtu připojení (Zásada dvou dodavatelů). Dodavatel připojení se současně musí zavázat, že nebude jakýmkoliv způsobem omezovat připojení na základě a) objemu dat, b) typu dat nebo c) identity uživatele.

  2. Státní správa bude napříště uzavírat smlouvy pouze na dodávky takového komunikačního zařízení, které dodržuje zásadu „Otevřeného přístupu k informacím“. Otevřeným přístupem k informacím se zde rozumí a) software publikovaný pod tzv. Open Source licencí nebo b) software používající veřejně přístupný a patentem nezatížený formát dat.

  3. Navrhneme zrušení tzv. Zákona o elektronickém podpisu a současně požádáme Ministerstvo informatiky o vypracování návrhu pro přístup občanů ČR k systémum státní správy (tzv. „Secure Single Sign-On“), které bude splňovat následující požadavky: a) použití zdarma , b) maximální jednoduchost a praktičnost a c) založeno na komerčně dostupných produktech a řešeních.

(jméno doplnit dle současné situace) v. r.
Předseda vlády

______________________ cut here ______________________




This work is licensed under a Creative Commons License.

7.3.05

Kraťasy na vnitru

Jiří Pallas bloguje na pokračování o svém působení na Ministerstvu vnitra, kde začátkem 90tých let připravoval nový Rejstřík obyvatel. A Unisys, kde jsem tehdy pracoval jako elév, se snažil pro tento projekt dodat hardware. Nakonec zvítězila firma Wyse a šéf výběrové komise MV se později stal ředitelem lokálního zastoupení Wyse. Taková byla doba...

Nicméně si na své první setkání s Jiřím ještě matně pamatuji. Bylo to někdy na jaře roku 1991 a on nosil jako jediný na MV krátké kalhoty. Tehdy jsem ale ještě nevěděl, co má Jirka nejkrásnější...

Know your customer!

Tímto pravidlem se určitě řídí České aerolinie a tak se dnes na palubě ČSA (let OK072 do Newarku) promítal Terminál. Film pojednává o problémech východoevropských pasažérů s americkými imigračními úřady. Po skončení filmu se poučeným divákům rozdávaly americké imigrační formuláře I-94...

5.3.05

Paper or plastic II.

Zajímalo by mě, které balení nákupu je více ekologické. Já bych předpokládal, že to papírové protože:
  • papír na nákupní tašky se vyrábí z již použitého papíru
  • papír je obnovitelná surovina a navíc ho nemusíme dovážet
  • papír se lehce rozkládá

A proto mě překvapil komentář od Dusoftu: "A nechcem ani dodavat dosledky "trendy" papierovych baleni, ktore mozno este viac zatazuju zivotne prostredie ako obycajne plastove tasky". Že bych měl příště na otázku "Paper or plastic?" odpovídat: "Plastic" ??? Prosím o komentáře...

4.3.05

Red-eye sandwich

Příští týden mě čeká nepříjemný zážitek zvaný "red-eye sandwich". To se mezi dvě noci strávené v letadlech vloží jedna noc v hotelu. Doufám, že mi zbude nějaká energie na Geeklandii...

O blogování

Díky PL24 jsem si opět přečetl článek, který jsem napsal pro Softwarové noviny v roce 2002. Obsah je pořád platný, ale forma blogu mi vyhovuje daleko víc než články do novin. Nikdo mi dnes neříká, kolik mám napsat slov a tak by stejný příspěvek na Geeklandii byl asi poloviční. Ale pořád bych tvrdil, že hledání 100% bezpečného internetu brání ve využití jeho skutečného potenciálu pro e-commerce. Prostě k podnikání riziko patří!

3.3.05

Fine print

Každou chvíli se na webu objeví nová globální služba, která využívá možností broadbandu: Flickr, Gmail, Plaxo, LindedIn, iTunes a další. Novinkou v této oblasti je Box.net, což je virtuální obdoba 1 GB paměťové karty. Můžete si zde uložit svá data a přistupovat na ně z jakéhokoliv počítače na síti.

So far so good. Pojďme se ale podívat na smlouvu, kterou se musíme při používání této služby řídit. Protože tyto smlouvy bývají velmi dlouhé a jsou vytištěny malým fontem, říká se jim "Fine print" a většina uživatelů je ani nečte. U Box.net na nás ale čeká nepříjemné překvapení:

Box.net is in no way liable for loss of customer data. Under no circumstances will Box.net be held accountable for any loss of customer data. By becoming a Box.net user you, the customer, acknowledge that you forfeit the right to hold Box.net accountable for any and all technical errors, including loss of user files (customer data).

Nevím jak vy, já bych si na Box.net nic nedal. Představa, že někomu platím a současně se vzdám práv na odškodnění, když přijdu o svá data, je pro mě nepřijatelná.

2.3.05

Paper or plastic?

Patrick Zandl včera hezky popsal zkušenost s placením kartou v českých hypermarketech. Problém asi není jenom v autorizaci. Všechno tady totiž probíhá "sériově": skenování cen, balení do tašek a placení kartou. A všichni na něco čekají a fronta roste. Takto to pro změnu vypadá v samoobsluze Whole Foods Market v Cambridge, MA.:

"Paper or plastic?" zní první otázka u pokladny. Většinou si nechávám nákup zabalit do papírových tašek a tak moje odpověď je: "Paper". Pokladní skenuje ceny a podává zboží svému pomocníkovi. Ten je ihned rovná do tašek a tašky skládá do malého kontajneru.

Já se v té době věnuji POS terminálu. Protáhnu kartu snímačem, zadám PIN a pak probíhá autorizace. Může trvat třeba 10 vteřin - zboží stejně není ještě naskenováno. Potom odpovím na "cash-back" otazku: "Kolik peněz chci z pokladny v hotovosti?" (To abych nemusel později do bankomatu - přesně opačná situace než v Patrickově Delvitě). Mezitím pokladní dokončí skenováni a na terminálu se zobrazí celková částka. Nic nepodepisuji (zadal jsem přece PIN) a okamžitě dostávám učet a kartičku s číslem kontajneru.

Odcházím na parkoviště a kontajner odjíždí k výdeji zboží. Auto zastavím u výdeje a tam mi další pomocník naskladá tašky do kufru. Je po nákupu...

PS. K Patrickově příběhu bych ještě přidal variantu, kdy při placení kartou pokladní vytáhne velký sešit a něco si tam dlouho opisuje. To asi aby mohla večer "zavřít pokladnu".