b

24.4.05

Shaken, not stirred

Je neděle večer a tak je čas psát pro změnu o něčem "Low-Tech". Typickým příkladem je americká pračka.

Pro Evropana je setkání s pračkou ve Státech výletem do poloviny minulého století. Běžná americká pračka je totiž jakýsi velký hrnec s poklicí nahoře, který sebou mele ze strany na stranu a tak se snaží prádlo trochu protřepat. Doba mletí praní se ovládá jedním mechanickým knoflíkem, který většinou vypadá takto:

washer-cycle-switch

Teplotu vody je možné nastavit na tyto tři kombinace praní a máchání: (teplá/studená, vlažná/studená a studená/studená:

washer-temp-speed

A posledním knoflíkem se ovládá množství vody:

washer-level-switch

Účinnost takové pračky si můžete jednoduše vyzkoušet i doma. Napusťte si kbelík vody (teplé, vlažné nebo studené), dejte do něj špinavé prádlo a asi 10 minut s ním otáčejte ze strany na stranu. Je jasné, že to nemůže fungovat a ani to také nefunguje. A tak stále více Američanů podstupuje "paradigm-shift" a kupuje si "High-Tech" evropské pračky.

6 Comments:

Anonymous Anonymní said...

Hmmm, moje rodice maji doma takovou americkou pracku. Kdyz jsem doma u nich vzdy prinesu co nejvic spinaveho pradla, ponevadz Vase evropske pracky naprosto nefunguji tak dobre! Proto nemuzu prijmout tvou implictni hegomonii. Asi se jedna spis o kulturni zvuk?

12:20 dop.  
Blogger dusoft said...

No, pokial viem, tak vacsina tychto starych vrakov je v tych verejnych pradelnach (k najdeniu v takmer kazdom dome/aspon jedna pradelna na blok domov), doma maju Americania celkom dobre pracky (eda aspon ti, co maju na vlastny dom...).

2:09 dop.  
Anonymous Anonymní said...

Mno, doma mame moderni verzi tohoto vraku, krera ma jen o par nastaveni vice (treba ctyri kombinace teploty). Protoze pradlo vzdy spolehlive vyprala, nevidim duvod ke koupi drahe pracky evropskeho stylu :D

3:16 dop.  
Anonymous Anonymní said...

Klasicke americke pracky jsou sracky. Tecka. Pradlo nevalne vyperou za cenu velke spotreby vody a elektriny. A bez konskych davek rozpoustedla jmenem Tide (ktere se snad vyrabi z vnitrnosti Vetrelce) by nezmohly vubec nic.
Ale oni na to uz soudruzi prisli.

4:10 odp.  
Anonymous Anonymní said...

Zapomnel jsi uvest snad jedinou vyhodu americke pracky. Prani trva cca 12 minut a kdyz na neco zapomenes, muzes to tam "pozdeji" prihodit :) Svuj stroj jsem pouzival vice mene jako duchovni utechu, abych se necitil jak uplny prase. Podobne jako spousta dalsich pristroju v US je americka pracka GOOD ENOUGH. A o to tam za oceanem bezi ...

9:08 dop.  
Anonymous Anonymní said...

Pozdravy z Ostravy (Philadelphia)
Takovouhle pracku mame v mistnim komplexu apartmanu, ktere jsou povazovany za "luxusni". Behem poslednich 7 mesicu jsem nevidel jediny kus pradla ktery by nebyl vypran dobre :) Takze at ziji stare jednoduche a plne funkcni pracky :P

3:53 odp.  

Okomentovat

<< Home