b

11.4.05

Welcome to Japan: Oblast Tokia zasahlo silne zemetreseni

ČTK - Oblast Tokia zasahlo dnes rano v 07:22 mistniho casu, tedy v 00:22 SELC, zemetreseni o sile 6,1 stupne Richterovy skaly. Prvni zpravy nehovori o rozsahu skod, ci zda doslo k nejakym obetem na zivotech. NHK ale informovala, ze dve startovaci drahy ne mezinarodnim letisti Narita pobliz Tokia byly uzavreny, aby specialiste proverili jejich stav. Podle stejneho zdroje seizmicke pristroje lokalizovaly epicentrum otresu, ktere trvaly asi deset vterin, do hloubi asi 60 kilometru pod zemskym povrchem, a to do oblasti Ciba severovychodne od Tokia.

V 7:00 místního času jsem přistál na letišti Narita, což je asi 10km od oblasti Ciba. Trvalo mi přibližně 15 minut než jsem prošel pasovou a celní kontrolou. V 7:22 začalo zemětřesení. Nikdo nekřičel, nevznikla panika a za 10 vteřin bylo po všem. Welcome to Japan...

PS. Earthquake Severity


Richter Earthquake
Magnitudes Effects

Less than 3.5 Generally not felt, but recorded.

3.5-5.4 Often felt, but rarely causes damage.

Under 6.0 At most slight damage to well-designed buildings.
Can cause major damage to poorly constructed buildings
over small regions.

6.1-6.9 Can be destructive in areas up to about 100 kilometers
across where people live.

7.0-7.9 Major earthquake. Can cause serious damage over larger areas.

8 or greater Great earthquake. Can cause serious damage in areas several
hundred kilometers across.

4 Comments:

Anonymous Anonymní said...

je niekolko veci, nad ktorymi uvazujem ako ich ludia prezivaju:

Zemetrasenie ziadna TV neprenesie, tazko si predstavujem, aky ma pri tom clovek pocit "ked sa zem hybe". Existuje vobec nejake prirovnanie k inemu beznejsiemu zazitku?

Popri dalsej otazke "ako vyzera zensky orgazmus" je to teda jedna z veci, ktore bud nebudem vediet alebo ani nechcem naostro zazit ani si predstavit ;-)

5:28 odp.  
Blogger Roman Stanek said...

Upřimně přiznám, že jsem se strašně lekl. Stál jsem uprostřed malé místnosti a podlaha se mi pod nohama houpala jak loď na moři. Hlavou mi problesklo, že nejpevnější místo bude v rámu dveří, ale než jsem se dostal ke dveřím, bylo po všem.

Tělo reaguje poměrně zajímavě. Dostal jsem z toho "mořskou nemoc" a to asi logicky: Oči říkali mozku "nic se nehýbe" a ucho říkalo "vše se houpe". A tak mi bylo špatně jak v autobuse na školním výletu.

5:35 odp.  
Blogger 300zatacek said...

No zacina ti to tedy pekne. Hlavne ze to dobre dopadlo! Zajimala by me jedna vec - v hotelu v Sunnyvale bydlim v prvnim patre. Parkat se stalo, ze se podlaha lehce zatrasla. Jindy, treba na Zelivskeho, to bylo tim, ze bud projel nejaky velky nakladak nebo dole nekde pracoval treba se zbijeckou :) Nic velkeho. Tady jsem tomu taky nevenoval pozornost. Pak mi ale nekdo rekl, ze se to tu proste obcas stava, ze se zeme zatrese. V podstate denne. Vim ze to tu je tektonicky neklidna oblast, ale nejsem si jist, jestli se fakt trese zeme :-) Ale nakladaky tu nejezdi a nikdo tu nic nestavi...?

8:09 dop.  
Anonymous Anonymní said...

Robert: Pocity jsou docela zvlastni. Clovek si, aspon v Evrope, zvyknul zem povazovat za tu pevnou vec, ktere se da verit - i.e. pokud se mi prilis zatoci hlava, drepnu chvili na zem a ono se to spravi. U zemetreseni je to naopak - cim mene je clovek spojen se zemi, tim mene ho citi (pokud jsem stal v mistnosti, kde lide sedeli na zidli, oni slabe zemetreseni citili a ja ne). Tohle prevraceni zazitych poradku me asi vzdycky vadilo nejvic :)

Pocitove prirovnat - nejvic se to z meho pohledu podoba silnemu bolehlavu po vypiti spatneho vina - clovek nevi proc, ale tak nejak mu je divne. Na rozdil od opice je to ale rychle pryc...

Roman: no, mas docela stesti. Ja byl v Japonsku rok, a takhle silne zemetreseni jsem nezazil...

9:41 dop.  

Okomentovat

<< Home