b

5.10.04

Elevator story

Minulý týden jsme slíbili náš pohled na následující otázky: Jak může open-source projekt jako Firefox uspět proti nejbohatší firmě světa. Je možné do vývoje software investovat neomezené množství peněz?

Představme si dům o 50 patrech. Na každých pět pater jsou v domě dva výtahy. Plocha jednoho patra je 1000 m2 a výtah zabere 20 m2. Otázka zní: Kolik čisté plochy získáme investicí do dalších pěti pater. Na jedné straně sice získáme 5000 m2 plochy, ale na druhé straně musíme v 55 patrech ubrat místo pro dva výtahy.

Odpověď tedy zní: Přidáním pěti pater získáme měně než 3000 m2 plochy. Přidáním dalších pěti pater získáme ještě méně. A od určitě výšky začneme přidáváním pater ztrácet celkovou plochu domu.

Příklad snižujícího se výnosu neplatí pouze pro architekturu, platí i pro velké softwarové projekty a firmy. Komplexita vývoje má své limity a této komplexity projekty jako Mozilla ani zdaleka nedosahují. A to je jedním z důvodů proč Microsoft bude vyplácet akcionářům $32G hotovosti v podobě dividendy. Přidávání dalších lidí a projektů by bylo pouze stavěním výtahů.

0 Comments:

Okomentovat

<< Home