b

11.10.04

Last mile

Délka jedné míle může být různá. „International“ míle měří 1 609.344 metrů, „statute“ míle má zase 1 609.347 metrů, „nautical“ míle 1 852 metrů. A poslední/„last“ míle u Českého telekomu měří přesně 20 metrů! Taková je totiž vzdálenost od nejbližší telefonní přípojky k našemu domu v Praze. A po více než dvaceti měsících papírování se podařilo Českému telekomu tuto vzdálenost kabelem překonat. A oživení kabelu je prý již otázka jen několika měsíců.

Samotný výkon jeden metr za měsíc by zasloužil za zmínku. Zastavme se ale u pojmu „last mile“. V technolingu telefonních gigantů je tak označeno připojení koncového uživatele do jejich sítí. A přesně to také popisuje jejich pohled na svět: V centru je telefonní obr, okolo něj jsou sítě a někde na konci jsou zákazníci. Úplně na konci...

1 Comments:

Anonymous Anonymní said...

Co to slysim?! Roman Stanek, the King of Geeks, a kabel?! Pravej geek ma bezdratovy i cinky v posilovne!

Jeste nam rekni, ze mas doma alespon jednu CRT televizi, alespon jedno auto bez GPS navigace a nepouzivas hyper-optimalizovany buildy FireFoxe od BangBang - a okamzite odhlasuju svy predplatny Men's Health! A to jsem chtel zacit setrit na bily sluchatka!

4:55 odp.  

Okomentovat

<< Home