b

7.10.04

Trainspotting

Spojené státy jsou zemí neomezených možností. Až na jednu vyjímku. A tou jsou vlaky. Vlaky totiž vyžadují investice do kolejí a další infrastruktury a zde má přednost výstavba letišť a dálnic.

Dnes jsme se o tom přesvědčili při cestě do New Yorku. Americké státní dráhy Amtrak nedávno nakoupily za $1G pro tuto trasu 20 souprav Acela Express s maximální rychlostí 265 km/hod. Z Bostonu je to do New Yorku přibližně 350 kilometrů a jízda z „downtown“ do „downtown“ by tedy Acele měla zabrat asi hodinu a půl.

Má to bohužel několik háčků. Koleje na této trase určitě pamatují bostonské pití čaje a rychlost vlaku je místy omezena na 40km/hod. Acela také sdílí tyto koleje s příměstskými lokálkami a tak se jen málokdy podaří dodržet plánovanou dobu jízdy tři a půl hodiny.

Tolik času nazbyt bohužel nemáme a tak jsme dnes letěli do New Yorku letadlem. Na nové letiště jsme jeli po nové dálnici a z letadla jsme trénovali trainspotting...

1 Comments:

Blogger dusoft said...

Keby ste videli MS Train Simulator, zazili by ste to, je to uplna nuda ist 40 mil za hodinu asi hodinu ;-) To je tak, ked sa rozmysla zvlastnym sposobom - najprv nieco kupime, az potom prestavame trate. Nebolo by rozumnejsie, najprv prisposobit trate (aj na viac ako 300 km/h, aby bola rezerva do buducna) a potom nakupit moderne supravy ;-)

Cudujem sa, ze v USA to funguje zrovna takto.

6:30 odp.  

Okomentovat

<< Home