b

29.10.04

Listárna Geeklandie

Firma Apple nás předběhla s odpovědí na otázky našich čtenářů: K čemu nám bude 1TB iPod.

Přesto se dnes pokusíme podívat na následující problém: Co dělat v situaci, kdy velikost hard disků roste exponenciálně a objem hudby roste v nejlepším případě lineárně (a česká populární hudba stagnuje na úrovni, kde byla před 30ti lety)..

My tady v Geekladii vidíme možné tři řešení:
  • omezit copyright hudby na 5 let. Všechna starší hudba by se stala public domain a by bylo možné předinstalovat na iPod obrovské množství hudby zadarmo. Nebylo by to nic nového - pohádky bratří Grimmů se staly dávno public domain a tak můžeme vyprávět Popelku dětem bez nutnosti platit OSA licenční poplatky
  • zvýšit kvalitu hudby, která je legálně dostupná ke stažení. V poslední době posloucháme více a více hudbu z SACD a moc se nám nechce zpět k 128Kb MP3. A teoreticky se na jeden 1 TB iPod vejde pouze 200 SACD disků.

A tak se nebojíme, že se budeme muset řídit radou nášeho čtenáře: "pouštět si šestnáct hodin denně celý rok do každého ucha jinou skladbu". Místo toho nám 1TB disk zaberou naše oblíbené filmy.

1 Comments:

Anonymous Anonymní said...

Připomnělo mi to diskusi v práci - vyvíjíme autorádia. Jeden ze zákazníků si přeje mít v autě zde zmíněný malý velký disk. Vzali jsme v úvahu životnost motoru (řekněme 300tis km), rozhodli jsme, že průměrná rychlost pohybu vozidla by mohla být cca 30km/h a zjistili jsme, že navrhovaná kapacita disku stačí. Vejde se na ni tolik hudby, že se pravděpodobně mnohem dřív zhroutí motor, než se to celé přehraje.

9:58 dop.  

Okomentovat

<< Home