b

11.2.05

Flickr

Asi před půl rokem jsme na Geeklandii psali o Googlu jako budoucí umělé inteligenci. Blížíme se k této budoucnosti mílovými kroky. Na otázku "Hotel near JFK" nám Google nyní odpoví takto. Představme si ale, že chceme naučit náš centrální počítač, jak reálný svět vypadá. A k tomu nám poslouží Flickr.

Flickr je místo na webu, kam můžeme ukládat fotografie a označovat je popisky neboli "tagy". Zimní obrázky označíme tagem "winter" a rodinné tagem "family". Rodina v zimě bude mít označená jako "family" a "winter" současně.

Představ me si teď, že Flikr bude extrémně uspěšný a velký počet uživatelů digitálních kamer na světě si tam uloží své fota a navíc je dobře označkují. Díky relacím mezi jednotlivými tagy získáme kompletní obraz reálného světa. Bude tedy jasné, jak vypadá modrá obloha ("blue" "sky"), jak tráva v létě ("grass" "summer") a jak obloha v létě ("sky" "summer"). Pak bude pouze otázka dostatečné výpočetní kapacity a náš HAL 9000 začne vidět.

6 Comments:

Anonymous Anonymní said...

Problem tohoto pristupu je prave v tom dobrem oznackovani, protoze vnimani sveta je hodne subjektivni. Skoro by byl ten vidouci HAL potreba uz predem. ;)

fil

8:15 odp.  
Blogger Roman Stanek said...

Důležitý je velký počet uživatelů. Statisticky významné relace jsou pak považovány za "objektivní"...

8:31 odp.  
Anonymous Anonymní said...

chjo, tak jsem zase jednou ostrouhal a inteligence googlu je mi skryta ;)

Your browser is not supported by Google Maps just yet.

//opera 7.5

10:54 odp.  
Anonymous Anonymní said...

V tomhle souhlasím s Romanem, viz například: http://arxiv.org/abs/cs.CL/0412098

10:45 odp.  
Anonymous Anonymní said...

Voľakedy dajakí múdri ľudia tvrdili, že inteligenciu či talent človeka nemožno dosiahnuť iba dostatočne veľkým počtom cvičených šimpanzov.

Lenže potom sa rozšíril internet...

11:00 dop.  
Anonymous Anonymní said...

Az budou v novych fotkach GPS informace
( napriklad viz geosnapper , amazon a gps foto , Slashdot ) , HAL "uvidi" zase o neco lepe a mozna si zacne vytvaret i neco jako 3D model sveta
:-)
Rob

9:58 odp.  

Okomentovat

<< Home