b

8.6.05

VS

Živě si představuji e-commerce budoucnosti. Na 3D panelu si prohlížím zboží, pomocí skenu oční duhovky autorizuji platbu a klávesnici používám pouze na vložení Variabilního Symbolu platby. Ano! Věřím, že Variabilní Symbol přežije příštích 20 let.

VS je přežitkem minulosti, kdy každý státní podnik měl velkou účtárnu a tam paní "typovaly" faktury do systému. Já žádnou takovou účtárnu nemám a tak každý měsíc, když mi přijdou faktury od vodárenského, telefonního a jiného molocha, zasednu a faktury do e-banky typuji sám. Finanční částky jsou u řady služeb každý měsíc stejné a existuje pouze jeden důvod, proč nemám trvalý příkaz: Variabilní Symbol - unikátní pro každou transakci. I když existuje číslo zákazníka, podle kterého se pozná, od koho platba přišla. A tak změnu nečekám - VS tady s námi bude navždy...

9 Comments:

Anonymous Anonymní said...

Ale nebude ;-) uz dnes existuje vymozenost typu inkaso a nejaky VS me jako zakaznika vubec nezajima... ani ho nebudu zadavat. V takovem pripade me napada mezibankovni system, kde budu ve sve internetbanking aplikaci pouze autorizovat dosla inkasa nebo pozadavky na platbu. Tedy kdo chce neco zaplatit vygeneruje pozadavek (automaticky ISystemem, takze ani on nebude datlovat VS ;-) a ja se prihlasim nebo jenom v chranenem emailu reknu ano a nazdar ;-) No nevim, nepotrebujete u Vas ve firme nejake aspon malinkate vizionare ;-) ted nemyslim sebe :o)

8:37 dop.  
Anonymous Anonymní said...

Romane, nekdy je rakousko-uherske dedictvi a jeho pryzove razitko mocnejsi nez selsky rozum. Pozoruhodne je, ze selskym rozumem oplyva vetsina americkych "molochu", na ktere ve svem clanku patrne reagujes. K zaplaceni mesicniho uctu za telefon pres internetove bankovnictvi skutecne staci pouze zakaznicke cislo. Principialni rozdil je v tom, ze ve Statech se platbou v tomto pripade umazava dluh, nikoli konkretni faktura ci vyuctovani, na coz v Cechach evidentne neni nikdo ready.

9:09 dop.  
Anonymous Anonymní said...

never say forever ...
tom vild

9:47 dop.  
Anonymous Anonymní said...

Vsetky modernejsie firmy pouzivaju 1 zakaznik - 1 sluzba - 1 VS.
A ked nahodou zaplatim naviac, tak si to odpocitaju.
Iba elektrarne pouzivaju kazda faktura iny VS. Ide ma z toho tiez porazit.
Inkaso mi tiez z nostalgickych dovodov vadi ako prilezitost "sahat" mi na prachy bez toho, ze o tom viem ;-)

1:28 odp.  
Blogger Roman Stanek said...

Tak v tom případě není například Eurotel, T-Mobil a Český telecom moderní firma. U nich je co faktura to nový VS...

2:22 odp.  
Anonymous Anonymní said...

A to nas jeste nedrazdis s tim, ze pomoci BillPay sluzby od Bank of America v US na nastaveni beznych pravidelnych plateb molochum (treba Verizonu nebo TMobilu) potrebujes vedet "jen" sve zakaznicke cislo a to kde bydlis. Zadna cisla uctu tech dvou molochu, zadne konstantni, specificke, variabilni a kdovijake jeste symboly. Tady v Cechach snad ty nase molochy penize od svych (malych) zakazniku ani nechteji ...

5:36 odp.  
Anonymous Anonymní said...

Jestli to u telekomunikacnich spolecnosti na ceskem trhu nebude tim, ze vsechny implementuji nejaky pofiderni zuctovaci modul SAPu, ve kterem uz se 20 let nic nemenilo... ;)

8:23 odp.  
Anonymous Anonymní said...

Tak to si moze operator u ktoreho platim pausal za svoj mobil gratulovat, pretoze rovnaky VS mam od prveho dna, kedy zacalo GSM na Slovensku (a zaroven aj moja mobilna era) ;-) a ze je "modernejsi" ako ceski operatori ho moze dvakrat tesit ;-)

Vzdy som si myslel, ze VS sice "logicky" sluzi k sparovaniu "k fakture", no prijemnejsie je si mysliet, ze sluzi k "identifikacii" klienta. Mozno by sa to dalo preniest do myslenia firiem: ci je pre nich dolezitejsi klient alebo uctovne jednotky, ktore mu ten klient zlomyselne spachal. ;-)

10:07 odp.  
Anonymous Anonymní said...

Kazdopadne si trvaly prikaz nezadate, protoze cástky na fakture se ruzne meni...

2:53 odp.  

Okomentovat

<< Home