b

24.2.05

Raw magie

Pro většinu lidí je digitální fotografie velkým zjednodušením fotografování. Nevyžaduje žádnou práci s filmem, návštěvy fotolabů a podobně. Ale co ti z nás, co chtějí mít plnou "kontrolu" nad našimi fotografiemi? Existuje pro nás obdoba černé komory? Naštěstí ano - je to "raw format" digitálních fotografií.

Princip "raw formátu " je jednoduchý. To, co dělá nevratně digitální fotoaparát ve zlomku vteřiny při fotografování (úprava barev, interpolace, sharpening, komprese atd.), se odloží na pozdější dobu. Při stisku spouště se tedy uloží na paměťovou kartu všechny informace sejmuté ze senzoru. A my si pak můžeme na počítači hrát s celou řadou nastavení při převodu do standardních formátů (tiff, jpeg) tak, aby výsledná fotografie odpovídala našemu očekávání.

Je to čistá magie už proto, že s použitím různých softwarových převodníků dosáhneme úplně jiných výsledků (viz tento pdf). Velmi zajímavou novinkou je v této oblasti RawShooter od firmy pixmantec (jeho tvůrci již jeden velmi dobý převodník vytvořili a to Capture One). Předností RawShooteru je kromě kvality i cena. Je totiž zatím úplně zadarmo. A tak mohou začít kouzla a čáry...

1 Comments:

Blogger Milan said...

CaptureOne je slusny nastroj pro praci s RAW, pouzivam verzi LE (pro OS X) a jsem s ni spokojen. V posledni verzi pribyla i podpora nekterych 'lepsich kompaktu' - Gx rada od Canonu apod.

9:52 dop.  

Okomentovat

<< Home