b

15.3.05

Receptář Geeklandie

Dnes tady máme otázku od našeho čtenáře J. K.: „Milá Geeklandie. Brzy bude jaro a já bych si rád přes léto postavil menší nuklearní reaktor. Díval jsem se na Toshiba 4S, ale 10MW mi přijde zase málo. Nevím kde začít. Předem díky za odpověď.“

Odpověď Geeklandie:

Milý J. K.,

Pokud Vám nevadí nakupovat hardware a software zvlášť a máte volných několik desítek miliard, tak se můžete vydat cestou Temelína. V našem receptáři Vám dnes poradíme jednodušší. levnější a možná i bezpečnější cestu:

Z uhlíku si připravíme koule o velikosti většího knedlíku, které naplníme přibližně patnácti tisíci zrnky oxidu uranu (z bezpečnostních důvodu každé zrnko pokryjeme několika vrstvami pevných keramických látek). Pozor: zrnka musí být roznoměrně rozmístěna po celém objemu, ne pouze v centru. Představa makových knedlíků od babičky zde není úplně na místě. Těchto koulí si připravíme asi 300 000. Dále si připravíme 100 000 uhlíkových koulí bez uranu jako izolaci.

Všechny tyto koule promícháme a naplníme jimi větší nádobu. Díky dostatečnému množství uranu (skoro 3 tuny) se nám celý systém zahřeje asi na 900 stupňů a my můžeme nádobu začít chladit. Nejlépe héliem a tím můžeme rovnou pohánět turbíny na výrobu elektřiny. Reaktor by měl dodávat asi 100MW elektřiny a bude asi 10 x menší než srovnatelné reaktory lehkovodní.

PS. Otázky do Receptáře můžete posílat na adresu listarna.geeklandie zavinac gmail.com...

3 Comments:

Blogger Milan said...

Jak je na tom tento typ reaktoru s efektivitou ve srovnani s lehkovodnim?

10:32 odp.  
Blogger Roman Stanek said...

Pebble Bed Modular Reactor by měl být asi o 25% efektivnější než lehkovodní. A cena PBMR by měla být srovnatelná se stejně velkými uhelnými elektrárnami...

10:50 odp.  
Anonymous Anonymní said...

Vsiml jsem si jedne kulinarske zajimavosti - "babiccin makovy knedlik".
To bude nejaky rodinny recept, ze?

9:05 odp.  

Okomentovat

<< Home