b

5.3.05

Paper or plastic II.

Zajímalo by mě, které balení nákupu je více ekologické. Já bych předpokládal, že to papírové protože:
  • papír na nákupní tašky se vyrábí z již použitého papíru
  • papír je obnovitelná surovina a navíc ho nemusíme dovážet
  • papír se lehce rozkládá

A proto mě překvapil komentář od Dusoftu: "A nechcem ani dodavat dosledky "trendy" papierovych baleni, ktore mozno este viac zatazuju zivotne prostredie ako obycajne plastove tasky". Že bych měl příště na otázku "Paper or plastic?" odpovídat: "Plastic" ??? Prosím o komentáře...

12 Comments:

Blogger Milan said...

Take si myslim, ze papirova taska (z toho hnedeho, nebarveneho recyklovaneho papiru) je mnohem mensi zatez pro zivotni prostredi (a neni treba na ni dovazet ropu), mozna je ale jeji vyroba nakonec drazsi (svoz a zpracovani odpadu na vyrobu suroviny), nez v pripade te plastove.

5:03 odp.  
Anonymous Anonymní said...

Urcite papirova. Spravne byla zminena "obnovitelnost" materialu, ktrea jiz mluvi sama za sebe...

10:26 dop.  
Anonymous Anonymní said...

vyroba plastovych tasiek a flasiek je naozaj nehorazne jednoduchsia, ale niekto vyssie spomenul obnovitelnost, ja este pripomeniem, ze material z plastu ma nehoraznu zivotnost ;-)

na druhu stranu aj niektore plastove materialy ide znicit spalenim.

Dusoft mozno chcel spomenut proces vyroby papiera, ktory tiez nemusi byt az tak ekologicky ako uz praca s finalnym vyrobkom (jeho znicenie je jednoduchsie a aj samovolne sa rychlo znici).

Problemom je skor naduzivanie obalovej techniky v sucasnosti, kedy uz pomalicky dospievame k tomu, ze aj rozky (housky) budete moct kupit jedine vakuovo zabalene ;-)

4:17 odp.  
Anonymous Anonymní said...

myslim, ze mas pravdu.

12:01 odp.  
Anonymous Anonymní said...

Že jsou plastové tašky věčné už dnes není pravda. Existují plasty (aspoň na první pohled vypadají jako plast), které se za půl roku, rok rozpadnou na milion malinkatých kousků.
U nás v Dublinu je používají uklízečky do košů.

A s tím, že papír je ekologičtější než plast těžko říct. Když by někdo spočítal, kolik ropy se spotřebuje na výrobu+přepravu papíru, tak by vzniklo zajímavé porovnání. U skleněných zálohovaných a plastových recyklovaných lahví to snad někdo udělal a vyšlo z toho, že záleží na situaci a někdy je plast ekologičtější.

Nejlíp asi donutit lidi, aby jednorázové obaly vůbec nepoužívali třeba tak, že se zavede daň na igelitovou tašku. Irsko ji ma = 15c/kus a spotřeba igelitek klesla asi o 80-90%.

1:49 odp.  
Blogger dusoft said...

Povedal som mozno ;-)
Ale kedysi som o tom cital studiu, len zial si nepamatam autora.

Zatial aspon zopar odkazov:
http://www.makingindiagreen.org/plastic.htm - studia Indickej spolocnosti, ze vyroba plastovych tasiek spotrebuje o 32% menej paliva ako papierovych.
Aj ked je to samozrejme moze byt taky typ korporatnej studie potvrdzujucej, ze ropa sa da aj pit...

dalsia studia potvrdzujuca ekologickost plastov:
http://www.angelfire.com/wi/PaperVsPlastic/
The making of paper can waste many thousands of gallons of water, as can the recycling of paper. The human and mechanical efforts and costs are very high, not forgetting the physical cost to loggers and those who work around the numerous chemicals. Plastic is, by comparison, efficient and low energy to produce, and, easily and efficiently recycled.

A nakoniec, pozrite sa sami:
http://www.google.com/search?hl=en&lr=&safe=off&c2coff=1&q=paper+plastic+bag+cheaper+ecological&btnG=Search

11:12 odp.  
Anonymous Anonymní said...

Myslím si, že z pohledu přírody je špatně už otázka „Papír nebo plast?“ V kufru auta mám bedničku na nákupy a v ní pár pevných tašek, které mi i při častém používání vydrží alespoň půl roku. Nepotřebuji tedy skoro vůbec různé igelitky Delvita nebo Globus, které často nevydrží ani jedno kolo. A papírovou tašku jsem viděla v Praze jen málokde, v potravinách je mají snad jen obchody s bio produkcí. Takže česky tahle otázka zní spíš „Chcete igelitku nebo na to něco máte?“. Jak komentoval Rony, problém je nadužívání obalů obecně.
Ale když už bych si představila, že se večer ženu z práce a hlady nevidím, pak bych se rozhodla podle toho, co s taškou míním dělat dál. Třeba nahromaděné čisté tašky a PET lahve jednou za čas vezmu do biopotravin a oni je dávají znovu do oběhu, do vyvařených lahví se stáčí čerstvé mléko, mošty a podobně. Nestojí mě to žádný čas navíc, stejně tam chodím nakupovat. Kontakty na adrese www.biopotraviny.cz Zaujal mne také shrnující článek o stavu odpadků v Čechách Přijde třídění domovního odpadu konečně do módy? www.mariannebydleni.cz

Sandra

12:32 dop.  
Anonymous Anonymní said...

Ad rozpadající se platová taška. Ano, rozpadne se na miliony malých kousů, jenže ty pak přežívají léta a využívají distribuce větrem, vodou atd. Co se na této tašce rozpadne je totiž pojivo.

Pro mne je otázka jasná. Nemám-li látkovou tašku, volím papír.

10:00 dop.  
Blogger dusoft said...

Anonymous: Ak chcem setrit prirodu, nechodim do obchodu autom!

A mojou prvou volbou je batoh na chrbat, ak ho zrovna nemam so sebou, plastova taska sa zide.

6:53 odp.  
Anonymous Anonymní said...

Dusoft: Perfektní nápad. Ale já dělám nákupy pro 5 - 9 lidí a bydlím na vesnici, kde se dají koupit jen základní věci. Navíc auto bývá plně obsazené.
Sandra

10:38 odp.  
Anonymous Anonymní said...

Zajimave to resi Sherpa (sit obchodu ve francouzskych horskych strediscich). Za 69 eurocentu si muzete koupit velikou bytelnou tasku a chodit nakupovat s ni (a nedostavat igelitky). Az se taska opotrebuje, zdarma ji vymeni za novou.

7:39 odp.  
Anonymous Anonymní said...

Zajimave to resi Sherpa (sit obchodu ve francouzskych horskych strediscich). Za 69 eurocentu si muzete koupit velikou bytelnou tasku a chodit nakupovat s ni (a nedostavat igelitky). Az se taska opotrebuje, zdarma ji vymeni za novou.

C zdarma ji vymeni za novou.

7:39 odp.  

Okomentovat

<< Home