b

25.2.05

Listárna Geeklandie: Topline a bottomline

Otázka z tohoto týdne zní: "Ale mě by spíš zajímalo, co je to topline a bottomline."

Teorie:

Již historicky se výsledky firmy zobrazují ve formě tabulky (income statement/profit and loss statement/výsledovka), kde na první řádce jsou celkové výnosy firmy a na poslední řádce hospodářský výsledek (zisk nebo ztráta). A tak vznikly výrazy topline a bottomline.

Praxe:

Topline ve skutečnosti ukazuje spíše ochotu managementu vydávat za příjmy i to, co příjmy ve skutečnosti vůbec nejsou. O řadě velkých softwarových firem se říká, že do topline počítají software od chvíle, kdy si ho potenciální uživatel stáhne na vyzkoušení. A tak se stalo folklorem softwarového průmyslu, že se jednou za čas provede „restatement“ a vymyšlené příjmy se trochu ořežou.

Bottomline ja naprosto nedeterministické číslo. Způsobů, jak účetně ovlivnit hospodářský výsledek, je tolik, že z se bottomline stal nástroj managementu, jak prezentovat firmu: rostoucí, výdělečnou nebo spíše konzervativní... Existují mezinárodní komise, které se snaží o standardizaci výpočtu hospodářského výsledku a možná se jim to i jednou podaří. Výhodou pak bude, že dostaneme deterministické číslo. Nevýhodou naopak to, že nebude znamenat už vůbec nic.

1 Comments:

Anonymous Anonymní said...

Jak funguje listárna? Nikde jsem nenašel email.

7:02 odp.  

Okomentovat

<< Home