b

2.3.05

Paper or plastic?

Patrick Zandl včera hezky popsal zkušenost s placením kartou v českých hypermarketech. Problém asi není jenom v autorizaci. Všechno tady totiž probíhá "sériově": skenování cen, balení do tašek a placení kartou. A všichni na něco čekají a fronta roste. Takto to pro změnu vypadá v samoobsluze Whole Foods Market v Cambridge, MA.:

"Paper or plastic?" zní první otázka u pokladny. Většinou si nechávám nákup zabalit do papírových tašek a tak moje odpověď je: "Paper". Pokladní skenuje ceny a podává zboží svému pomocníkovi. Ten je ihned rovná do tašek a tašky skládá do malého kontajneru.

Já se v té době věnuji POS terminálu. Protáhnu kartu snímačem, zadám PIN a pak probíhá autorizace. Může trvat třeba 10 vteřin - zboží stejně není ještě naskenováno. Potom odpovím na "cash-back" otazku: "Kolik peněz chci z pokladny v hotovosti?" (To abych nemusel později do bankomatu - přesně opačná situace než v Patrickově Delvitě). Mezitím pokladní dokončí skenováni a na terminálu se zobrazí celková částka. Nic nepodepisuji (zadal jsem přece PIN) a okamžitě dostávám učet a kartičku s číslem kontajneru.

Odcházím na parkoviště a kontajner odjíždí k výdeji zboží. Auto zastavím u výdeje a tam mi další pomocník naskladá tašky do kufru. Je po nákupu...

PS. K Patrickově příběhu bych ještě přidal variantu, kdy při placení kartou pokladní vytáhne velký sešit a něco si tam dlouho opisuje. To asi aby mohla večer "zavřít pokladnu".

9 Comments:

Blogger Milan said...

Porovnavat nakupovani v supermarketech snad ani nejde... mozna tak Fry's a jeho personal by se tomu nasemu mohl blizit ;-)
Mne se pri navsteve Kalifornie libilo, jak pomocnici u pokladen to hned bali a davaji do voziku... u nas aby vsechno delal zakaznik a jeste na nej prodavacka a lide ve fronte vrci, ze zdrzuje...

1:27 odp.  
Anonymous Anonymní said...

Me porad jaksi nedochazi vyhoda platebni karty. Tedy minimalne v oblasti security. Nechapu proc se vsude nevyzaduje zadani PIN. Napodobit muj podpis ze zadni strany karty dokaze kazdy, ne kazda prodavacka brigadnice je totiz vystudovana grafolozka :-O

5:45 odp.  
Anonymous Anonymní said...

Uz jsem uplne zapomel, ze v Cesku si zakaznik musi davat nakup do taksy. Na placeni kartou jsem si natolik zvykl, ze s ni platim i pytlik Skittles, ktery si dost casto kupuji ve skole :)

2:22 odp.  
Anonymous Anonymní said...

2robert: protoze ne kazdej si pamatuje nejaky cislicka. Ja si pamatuju PIN jen u jedny karty ze trech.

6:33 odp.  
Anonymous Anonymní said...

Robert: ono je to vec dovery kupujuceho k predavajucemu. Proste v statoch mozno nikoho nenapadlo (teda urcite ano, nejakeho podvodnika) ze by si v dobre zavedenom obchode chcel pokazit povest tym, ze by si z karty klienta ulial cosi pre seba.

U nas zatial vladne akasi forma vychytralosti, ktora nas nuti podvadzat aj vtedy, ked to nie je vobec nutne.

Oni tie podpisy na kartach boli vlastne super prostriedkom k autorizacii v danej dobe, ked tie karty vznikli. To, ze dnes doba pokrocila a su k dispozicii ine formy autorizacie len znamena pokrok v technike. Len to myslenie ludi je kdesi ine ako tu.

Raz som cital jeden komentar z Kanady, kde sa Kanadan pomylil pri vytoceni telefonneho cisla (medzimesto) a proste zavolal na ustredni a poziadal operatorku, aby mu ten posledny hovor odpocitala z uctu, pretoze islo o omyl. Ked mu to ten clovek z Europy pripomenul, aby si nabuduce takto odpocital aj skutocne hovory, tak pozrel na neho ako na martana, ze ho to vlastne este nikdy nenapadlo... ;-)

11:47 odp.  
Anonymous Anonymní said...

'při placení kartou pokladní vytáhne velký sešit a něco si tam dlouho opisuje' - treba cislo karty, jmeno a ty tri cisla zezadu pro online platbu - a vecer muze u PC vyrazit na nakupy... Ja si teda kertu hlidam a nikoho nenecham si z ni 'opisovat nejake udaje'...

1:38 odp.  
Blogger dusoft said...

Ja by som to nazval aj zhyckanou Amerikou. A nechcem ani dodavat dosledky "trendy" papierovych baleni, ktore mozno este viac zatazuju zivotne prostredie ako obycajne plastove tasky.

A ono porovnavat Ameriku s Europou je trosku smiesne, pretoze Americania su stale v niektorych veciach sto rokov za opicami - napr. vyplata v sekoch, ktore si davas preplatit v banke. Smiesne pre Europana, ktory je zvyknuty uz mozno 10 rokov, ze mu peniaze chodia na ucet.

2:07 odp.  
Blogger Roman Stanek said...

No s tím opisováním údajů z karty. To bych nemohl nikdy jít do restaurace, kde mají terminál někde v kuchyni. Nebo bych tam měl chodit s vrchním? Od toho je moje karta pojištěná. Pokud tam vidím nějaký problém, tak ho na americanexpress.com označím a příští měsíc tam mám kredit. Ale o tom bude samostatný post...

2:35 odp.  
Blogger dusoft said...

Takze ty si kupis kartu a este zaplatis za poistenie banke, ktora by mala automaticky garantovat, ze karta nebude zneuzita jej zmluvnymi partnermi? Nakoniec, co je to za zmluvneho partnera, ked porusuje zmluvu?

12:48 odp.  

Okomentovat

<< Home