b

28.2.05

Death of distance

Když v roce 1997 vydala Frances Cairncross knihu s názvem Death of distance (česky méně dramaticky Konec vzdálenosti), tak asi netušila, že ještě o osm let později se bude na vzdálenosti slušně vydělávat. A asi nejlepším příkladem je cena roamingu v Evropě.

Zatímco ještě před několika lety se Američané báli pořizovat mobilní telefony zejména z obavy z vysokých roamingových nákladů, dnes je tomu přesně naopak. Slovo roaming v amerických service plánech skoro nenajdeme. Pojďme porovnat co si dovolí stejná firma - T-Mobile - účtovat v USA a co tady v Evropě.

Ve Spojených státech nabízí T-Mobile takzvané "National plány", které zahrnují celé území USA. Zde je příklad takového plánu:

T-Mobile "Get More Ultra" national plan - cena $79.99 (cca 1 800 Kč)

Volné minuty zdarma: 1500
Minuta volání po USA: 40c (9 Kč)
Weekendová volání: Zdarma
Pracovní dny mimo špičku: Zdarma

Tady v Česku T-Mobile nabízí tento plán:

Balíček Evropa - 375 Kč

Volné minuty zdarma: 15
Minuta volání do/z ČR nebo v rámci navštívené země: 25 Kč.

Pokud nepoužíváme Balíček Evropa, tak stačí vyjet za hranice do Německa a už zaplatímě za místní hovor 19.47 Kč/min a za volání do Česka 30.90 Kč/min. A to vše po síti T-Mobile. Ve Velké Británii je situace ještě komplikovanější. Za minutu hovoru do Čech zaplatíme u T-Mobile 32.24 Kč, ale za volání po místní síti "pouze" 8.06 Kč.

Je jasné, že dnes nemají roamingové poplatky v Evropě žádnou logiku. Cena konektivity je prakticky nulová, technologicky nejde o nic náročného a mobilní firmy se chlubí nálepkou "nadnárodní". Přesto nám rády účtují mezinárodní poplatky. A tak se Death of distance odkládá. Minimálně v Evropě...

1 Comments:

Anonymous Anonymní said...

Zasadne pouzivat "Skype"

11:00 odp.  

Okomentovat

<< Home