b

28.2.05

Digital dust

Je jasné, že se to muselo stát dříve nebo později. Jde o hlavní problém digitálních fotoaparátů s výměnnými objektivy a teď to potkalo i mojí novou Canon D20: prach na senzoru, nebo ještě lépe na skle před senzorem. (Pokud se kliknete na obrázek pod tímto textem, objeví se vám verze s větším rozlišením. V horním části jsou vidět dvě šmouhy způsobené nečistotou ve fotoaparátu)

_MG_0505

Mám teď dvě možnosti:
  1. Odnést fotoaparáat do servisu a doufat, že mi někdo nezanese dovnitř ještě více prachu
  2. Vyčistit si senzor sám. Existuje celá řada firem dodávajících nástroje na čistění (Photographic Solutions, Visible Dust a další). V podstatě jde buď o jakousi velmi čistou špachtli obalenou jemnou látkou a roztok na rozpuštění nečistot nebo velmi jemný štěteček. Hrozí tady ale nebezpečí, že si poškrábu velmi citlivou část fotoaparátu.

Velmi pravděpodobně podstoupí moje D20 operaci číslo dvě. Pokud má někdo z čtenářů Geeklandie lepší nápad, napište mi ho prosím do komentářů. Obávám se ale, že již brzo budu stát nad otevřeným tělem se špachtlí v ruce...


8 Comments:

Blogger Marko said...

No, pokud mas ruce chirurga, pak bych do toho asi sel... V opacnem pripade radim servis a hned pripredani zkontrolovat. Minimalne to bude na ne, a mas po kom chtit nahradu. Prece si nebudes kupavat novy chip...

Marko

12:28 dop.  
Blogger Milan said...

Ja mel zatim vzdy uspech s balonkem (ale je treba velkej, ne nejaka mala nefunkcni imitace).

9:08 dop.  
Anonymous Anonymní said...

Rozhodne lepsi nez balonek je koupit stlaceny vzduch "ve spreji". Ma to mnohem vetsi tlak nez balonek - tim si spis jeste nejake necistoty zaneses. Teprve pokud to nepomuze, cistil bych to mokrou cestou.

10:59 dop.  
Blogger Roman Stanek said...

Balonek a sprej by spíše rozprášily prach po vnitřku fotoaparátu než ho odstranily, ne? Navíc prý ze strejů může kapat trošku špíny.

11:05 dop.  
Anonymous Anonymní said...

Ad balonek - muse se koupit dobry balonek, kteremu se "nedroli vnitrek" - ten se pak vyfukuje a lepi se na sklo. Moje zkusenost - spis se tam vic bordelu nafouka nez vyfouka (jak malych tecek tak i tech velkych)

Ad sprej - musi se koupit stlaceny vzduch (opravdu vzduch, ne plyn) - da se koupit u Skody asi za 500Kc. Ten pak nekondenzuje. Spis se hodi na ofukovani objektivu a matnice.

Ad spachtlicky - tady zalezi na kapaline, ktera se pouziva k cisteni. Ja pouzivam "vodicku" na objektivy od Fomei (za par supu) a misto spachtlicek (kterych je malo za ty penize, u nas nedaji koupit) pouzivam bavlnene cistitka usi s mikrovlaknem - bavlnene proto, ze nepousteji chloupky (na rozdil od papirovych) a maji jemne vlakno. A je jejich hodne (200ks baleni vystaci na 1-2 roky). Vodicka vystaci (50ml baleni a podle moji spotreby) asi na 3-4 roky. Cistim tak 1x do mesice.

2:43 odp.  
Blogger Roman Stanek said...

Diky. Už jsem slyšel několikrát, že se senzor musí čistit tak 1x za měsíc. Což vylučuje návštěvu servisu. Jdu do špachtliček!

2:51 odp.  
Anonymous Anonymní said...

Zkus tohle:
Brush Your Sensor

2:46 dop.  
Anonymous Anonymní said...

this is a nice canon 20d blog

9:15 odp.  

Okomentovat

<< Home