b

8.11.04

Convergence

Ještě tak před pěti lety byla v přenosných zařízeních situace jasná a přehledná. Existovaly čtyři kategorie a každé zařízení patřilo do jedné z nich:
  • PDA
  • Mobilní telefon
  • MP3 přehrávač
  • Kompaktní digitální kamera

I my tady v Geeklandii jsme věřili, že už to tak zůstane. Že požadavky na každou kategorii jsou tak rozdílné. Velikost disku, kvalita objektivu, velikost obrazovky a celkový rozměr jasně určují, do které kategorie zařízení patří. Postupně se však objevily kombinované "gadgets": PDA s kamerou, mobilní telefon s MP3 přehrávačem, MP3 přehrávač s kalendářem, PDA s wifi a kamerou... A toto sbližování znamená, že se bude postupně počet kategorií snižovat. Dojde nakonec k tomu, že budeme mít pouze jednu kategorii? Pravděpodobně. Tady je naše předpověď:

  • Jako první nás opustí kategorie PDA. Trh PDA vypadá špatně již dlouho a důkazů je celá řada. Sony stáhlo ze Spojených států PDA Clié. PalmOne se soustředí zejména na Tréo a ořezaný Tungsten T5 je toho výsledkem

  • Dále přijde na řadu kompaktní digitální kamera. Během 18 měsíců budou mít telefony dostatečnou rozlišovací schopnost pro nenáročné uživatele zvyklé na "disposable" foťáky z drogerie. BTW. těch se ročně jenom v USA prodá více než 220M kusů...

  • Mezi mobilními telefony a MP3 přehrávači bude situace nejkomplikovanější. MP3 přehrávače potřebují hard disk a stereo sluchátka, což je pro mobilní telefon trošku nepraktické. Ale pokud máme vsadit na celkového vítěze tak to budou mobilní telefony: s vestavěnou kamerou, hard diskem a všemi funkcemi PDA.

10 Comments:

Anonymous Anonymní said...

Tipoval bych trochu jine poradi. PDA pujdou prvni, to je vcelku jasne. Primarne proto, ze jsou urcene pro prilis uzkou skupinu uzivatelu. Po nich ale IMHO pujdou MP3 prehravace - k tomu staci do mobilu integrovat dostatecnou pametovou kapacitu (nemusi to byt nutne harddisk. Vetsine lidi klidne bude stacit 512mb na pametove karte nebo rovnou integrovanych. A konec koncu i ten harddisk by se tam vesel). Naopak integrace fotaku na pouzitelne urovni bude trvat vyrazne delsi dobu. Ne kvuli rozliseni snimace - 2-3 megapixly staci pro bezny provoz a ty skutecne snadno prijdou do 18 mesicu. Problem je, ze pro tvorbu prijatelnych fotek nestaci rozliseni, ale je treba aspon nejaka optika. A tu nacpat do dostatecne miniaturnich rozmeru zatim nikdo neumi a bude treba vetsiho prulomu v optickych materialech nez se to povede.

9:24 odp.  
Blogger Roman Stanek said...

Myslím, že lepší optika v mobilních telefonech je spíše otázkou ceny. DCS-T1 od Sony není o mnoho větší (91mm x 60mm x 21mm) než mobilní telefon a je v něm následující objektiv:
new Carl Zeiss Vario-Tessar lens with 3x optical zoom specially designed for compact and slim cameras to operate within the camera body rather than extending out. Engineered for the DSC-T1, a folded path optical system with 11 elements in 8 groups including 3 aspheric lenses...

9:58 odp.  
Anonymous Anonymní said...

A ja se tesim na GSM/Wi-Fi 'flip' telefon. Prikladem je napr. http://www.slashphone.com/70/642.html

-D

10:00 odp.  
Blogger Roman Stanek said...

A my se zase těšíme na Sony PSP viz. http://www.gamespot.com/all/news/news_6072659.html Bude o jednu kategorii více...

10:08 odp.  
Anonymous Anonymní said...

Problem je s bateriemi, resp. s vydrzi takoveho kombinovaneho zarizeni. Je fakt, ze mam Palma "skoro furt" zapojeneho v USB (kdyz jsem v praci), takze to zase tak moc nevadi. Ale u telefonu jsem zvykly nabijet jednou za tyden... coz u kombiku nebude.

11:09 dop.  
Blogger PavelS said...

Take hlasuji za prvni odchod MP3 zarizeni a az potom fotaky, ta optika neni zase tak snadna zalezitost. To reseni v Sony je mazane (je to zalomene jako v periskopu,jestli se nepletu),ale tim se jenom zmenil form faktor, pozadavky na celkovou velikost opticke soustavy jsou porad vicemene konstantni.

Nokia uz tusim oznamila na pristi rok mobily s harddiskem a pak uz je MP3 prehravac redundantni.

Zajimava ilustrace k tematu je tady:
http://www.mobilmania.cz/Files/Obrazky/art17/NokiaPress/1.jpg

JInak ja osobne se uz nemuzu dockat az vymenim moji 4 roky starou 9210 za 9500, ktera ma byt v prodeji behem listopadu, hlavne konecne GPRS a navic WiFi. Verim, ze zahy se objevi klient pro bud Skype, nebo alespon nejakou SIP VoIP sluzbu a to bude parada.

Ta Motorola je zajimava, sice mi nejak unika jak by chteli delat handover mezi GSM a VoIP telefonaty,ale asi jsem to uplne nepochopil.

12:11 odp.  
Anonymous Anonymní said...

No, já to (jako spoustu jiných filosofických otázek) řadím prostě do kategorie "otázka definice". Jaké zařízení vydrží nejdéle? Žádné z nabízených, ale z nějakého mně záhadného důvodu se tomu bude říkat mobilní telefon (...co umí navíc xyz). Není důvod, proč by se mobilu se zabudovaným MP3 přehrávačem nemohlo říkat MP3 přehrávač se zabudovaným mobilem (apod.), zvlášť když spousta frikulínů používá ty přidané funkce častěji než normální telefonování.

12:14 odp.  
Anonymous Anonymní said...

To je otazka osobnich sympatii. Pouzivam PDA a zrovna nedavno jsem si rikal, ze si pod stromecek koupim iPod. Sice samozrejme muzu poslouchat mp3 i z PocketPC, 512 MB karta uz neco pojme, ale prece jenom, iPod to malo co umi, dela s takovou eleganci, ze si ho asi poridim :-)

6:00 odp.  
Anonymous Anonymní said...

neznamy...iPod je ta nejlepsi a nejuzasnejsi vec co me potkala od cervence...doporucuji

10:50 odp.  
Anonymous Anonymní said...

Ikebara: Dobra vize! Ja osobne jsem pro wi-fi acces pointy v lampach poulicniho osvetleni. Drat k tomu musi vest tak jako tak, opticky to nikomu nevadi (v noci spis naopak) a takova metropolitni sit by mela neco do sebe...

4:25 odp.  

Okomentovat

<< Home